Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na mjere vlade

Sindikati: Vlada je konačno rekla 'Car je gol'

mladen novosel
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
30.01.2014.
u 16:01

Vlada mora priznati da nije u stanju više puniti proračun – jasan je predsjednik Samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel

Saborska oporba, sindikati te HUP kritizirali su danas Vladine mjere za smanjenje prekomjernog deficita koje će, ocijenili su, imati samo privremene, a ne dugoročne učinke na oporavak. Ministar rada Mirando Mrsić pak je pojasnio prebacivanje onih koji imaju beneficirani radni staž iz prvog u drugi mirovinski stup.

- Kada smo analizirali beneficirani radni staž i sam drugi stup već smo tada najavili da ćemo iz drugog stupa izdvojiti sve te ljude koji odlaze po povoljnijim uvjetima u mirovinu jer oni nemaju dovoljno dugi staž u drugom mirovinskom stupu da bi akumulirali dovoljno sredstava i ovo je jedan korak koji smo krenuli, početak sređivanja stanja oko beneficiranog radnog staža. Dakle svi će oni odlaziti u mirovinu po ovom povoljnijem zakonu samo što će sredstva koja su sada bila u drugom stupu biti u proračunu RH jer se iz tih sredstava i inače isplaćuju njihove mirovine. Dakle, neće biti nikakvih promjena što se tiče visine njihovih mirovina, načina njihovog umirovljenja, samo se mijenja mjesto isplate sredstava – pojasnio je ministar Mrsić.

Šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar podsjetio je da je prilikom nastajanja II. mirovinskog stupa bilo planirano da je on namijenjen samo za starosne mirovine te da su "na prijevaru u njega naknadno uvučeni i oni korisnici osiguranja koji mirovine stječu po posebnim propisima".

- Ova mjera znači da će ne čekajući pojedinačni odlazak u mirovinu, sve osiguranike, a koji u mirovinu idu po posebnim propisima istog trenutka izvući iz drugog stupa i prebaciti samo u generacijsku solidarnost – tvrdi Lesar te dodaje da na taj manevar neće utjecati na visine njihovih mirovina jer ni dosad nisu dobivali mirovine iz drugog stupa.

- Drugo što je bitno, 2/3 novca mirovinski fondovi su uložili u državne obveznice. Hoće li Vlada samo povući te obveznice iz mirovinskih fondova, tehnički način operacije vjerojatno nije još objašnjen. To je što se tiče II. mirovinskog stupa, ali ono može imati drugu posljedicu, a to je slabljenje pozicije mirovinskih fondova na financijskom tržištu. Kako će financijsko tržište na to reagirati, ja doista ne mogu procijeniti – kaže Lesar koji se zalaže za postupno smanjenje doprinosa za drugi mirovinski stup dok se ne bi doveli do toga da njega više uopće nema, te ga na koncu pretvoriti u dobrovoljni stup mirovinskog osiguranja.

'Obaveza u nekoj budućnosti'

HDZ-ov Ivan Šuker kaže da njega posebno zanima kako novu rashodovnu stranu Vlada misli uklopiti u Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

- Ovo što uzimaju iz II. mirovinskog stupa je obaveza u nekoj budućnosti, a prema metodologiji ESO 2010. i prema novom Zakonu o fiskalnoj odgovornosti to se naprosto mora prikazati. Oni uzimaju novce koje će netko u budućnosti dobivati. To je u budućnosti opet nekakav trošak, nije čisti prihod. I to je jednokratni prihod – vjeruje Šuker. Glavni direktor HUP-a Davor Majetić kaže da će, ako se retroaktivno uzima sav novac koji je uplaćen, to biti efekt koji će vrijediti jednu godinu za sljedeću godinu.

- Međutim, on dugoročno rješava minus koji taj novac stvara kao deficit, to je rješenje koje prijelazno može osigurati smanjenje, ali dugoročno ćete imati problem da ćete to morati nadoknaditi iz prihoda ili nekih drugih rashoda kada taj nova ode iz fondova – upozorava Majetić. Kod mjere smanjivanja mase plaća Lesar vidi pozitivan efekt na proračun, ali obzirom da i plaće u privatnom sektoru padaju, i negativan efekt na potražnju roba i usluga u Hrvatskoj, što će u konačnici rezultirati manjim poreznim priljevom. Lošim potezom ocjenjuje i uzimanje dijela dobiti iz državnih tvrtki.

- Uzimanje njihove dobiti znači smanjenje investicijskog potencijala, a kod kreditnog zaduženja veću kamatu za te iste kredite koje će javna poduzeća očito morati uzeti. To je najgora mjera koju misle napraviti – uvjeren je Lesar koji misli da Vlada svim mjerama koje su danas najavljene na Vladi pokušava kroz rashodovnu stranu smanjiti pritisak na proračun, a na prihodovnoj strani smanjivati samo zaduženje države.

Računovodstvena kombinacija

- To je jedna računovodstvena kombinacija. Državna imovine od 33 milijarde kuna procijenjene vrijednosti je mjesto gdje bi država mogla ostvarivati daleko veće prihode, što znači da nema novog poreznog opterećenja – preporučuje Lesar.

HDZ-ovom Šukeru pak nije jasna koja bi tvrtka mogla uplatiti značajnije prihode u proračun iz dobiti kada se Croatia Osiguranje prodaje, a nejasna je i budućnost INA-e. Majetić kaže da nakon ovih mjera Vlada dobro mora iskomunicirate sve planove, što želi napraviti, kojim mjerama ćemo to dugoročno postići.

- To će onda privući možda veći broj investitora jer vjeruju da u Hrvatskoj imaju nekakvu budućnost koja ima smisla. Naš je apel bio da se stvore preduvjeti da mi prestanemo toliko trošiti, da smanjimo potrošnju dok god nam prihodi to ne dozvoljavaju. Da pokažemo investitorima da možemo vraćati svoje dugove. Zaduživat ćemo se dalje, ali trebali bi se zaduživati isključivo za razvoj, a ne za rješavanje minusa na tekućem računu – poručio je Majetić iz HUP-a. Sindikalci kažu da se danas pokazalo što i kako je Vlada radila posljednje dvije godine. - Vlada RH je konačno rekla da je car gol. Danas je konačno priznanje da je u nešto više od dvije godine nema gospodarskog rasta, nema punjenja proračuna u prihodovnoj strani i što treba činiti – treba opet rukom zagrabiti tamo gdje ima i gdje su hrvatski građani i radnici punili. Svatko tko spominje uzimanje iz drugog mirovinskog stupa vezano uz beneficirani staž morao bi znati koji radnici su punili sredstva u drugi stup u beneficiranom stažu, da su to radnici koji su radili u teškim uvjetima, da ti radnici vrlo kratko i koriste svoje pogodnosti u mirovini.

Vlada mora priznati da nije u stanju više puniti proračun – jasan je predsjednik Samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel. Predsjednik Nezavisnog sindikata Hrvatske Krešimir Sever smatra da je loše što se ni nakon ovih mjera ne vidi kako će Vlada puniti proračun nego se samo vidi kako će štedjeti na izdacima, što, tvrdi on, pokazuje da Vlada nema nikakvu gospodarsku strategiju i ne zna kako pokrenuti gospodarstvo nego gleda kako će pokrpati rupe.

Govoriti da će se smanjivati mase za plaće ali ne i pojedinačne plaće je manipuliranje činjenicama koje same za sebe ne stoje. Jasno da ako se udari na plaće zaposlenih u državnim i javnim slučajevima da će to za njih značiti smanjenu kupovnu moć koja je i ovako vrlo mala, to će se povratno odraziti i na samo gospodarstvo. Jednako tako i oduzimanje dijela dobiti ili dobiti iz državnih tvrtki i istovremeno očekivanje da će te državne tvrtke investirati. Odakle će investirati ako će ta sredstva koja su trebali investirati ulaziti u proračun RH – kritizira Sever koji sve poteze vidi kao jednu vrstu kozmetike kojom se želi zamazati sustav i nesposobnost a pri tome se neće izvući nikakvi rezultati.

>> EK: Hrvatska bi mogla povući novac iz II. stupa u proračun

>> Oporezivat će se igre na sreću, nekretnine, štedjet će se na zdravstvu...

Komentara 8

DI
Diplomat2
16:49 30.01.2014.

Halo Sindikati, pod hitno aktivirati vase mogucnosti i pokazati ovoj nesposobnoj vladi da je narodu dosta, mi (poneki) smo ih "birali", ali mi ih mozemo i skinuti, vlada se mijenja ali mi ostajemo!!!!!

KR
krka
16:07 30.01.2014.

Gosp. Novosel, mene ne brine kaj je car gol, bine me da je 35% naroda golo! Kaj čekati vi sindikalisti! Na ulice, i tak dugo dok ne odu ne se micatisa cesta i trgova! Zar uistinu trebaju i ono maloo vrijednoga kaj je ostalo rasprodati da progledamo i shvatimo da je uistinu došao kraj???

BL
BlackKnightCanada
17:49 30.01.2014.

Ova vlada ima suludu financijsku politiku. To u stvari nije nikakva politika, dakle neka sustavna, razumna i znanstveno opravdana radnja vlade, vec s jedne strane trabunjanje u svrhu zavodjenja neupucenih a s druge strane neasposobno krpanje rupa gdje, dok jednu zakrpas , dvije nove zjape. Oni misle, ako ukradu lijevom rukom iz desne, da su pronasli novi subncev sistem. Dode covjek u hotel. Ostavi 100 dolara na sank i veli hotelijeru, da ce pogledati sobu na drugom katu, pa ako mu se svidi, novac je tu. Ako pak ne, uzeti ce novac pa dalje. Cim on uzidje , hoteljijer uzme novac, i trk do mesara, kojemu je duzan. Mesar pak, uzme novac pa trk do vodoinstalatera te plati dug. Ovaj pak imao je posao sa jednom nocnom damom, pa kako je bio kratak, ona dade na kredit, ali mu zaprijeti u koliko ju prevari, cuti ce mu zena...U nepriliki, potrci on brzo i plati dug. Dama pak imase dug u hotelu jer je tu obavljala svoje usluge, pa dolazi zurno isplatiti stare kredite. I eto, cim ona stavi hotelijeru novac na pult, eto gospodina, koji je otisao pogledati sobu, uzme novac sa pulta, rece, da mu se ne svida soba i ode. Nitko nista nije radio, zaradio ili ustedio ali sve je izmireno A LA LINIC METHOD.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije