Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljstvo u Zadru

Sindikat studentskih centara: Štrajk u Zadru zbog neuspješnih pregovora

Studentski centar
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/6
16.10.2020.
u 13:17

Dodao je kako njihove kolege u Zadru imaju najmanje plaće od svih studentskih centara te kako su započeli i proces mirenja koji je nakon samo jednog ročišta bio neuspješan.

Predstavnici samostalnih sindikata zaposlenih u studentskim centrima Hrvatske izvijestili su u petak kako su njihove kolege u Zadru započele danas štrajk zbog neuspješnih pregovora o kolektivnom ugovoru te su najavili štrajk solidarnosti bude li za to potrebe. 

"Danas u 6,45 počeo je štrajk naših članova u Zadru, zaposlenih u Agenciji za studentski standard. Kolektivni pregovori koji su započeli prije šest i više mjeseci, tekli su uspješno unatoč koroni, sve do zadnjeg trenutka kada se nikako nismo mogli dogovirit oko tri članka koja su trebala biti ili ne biti u tom kolektivnom ugovoru", rekao je na konferenciji član sindikata Vedran Šmerek.

Objasnio je problematične članke, koje su predstavnici poslodavaca htjeli uvrstiti u kolektivni ugovor, a koji su predstavnicima sindikata aposlutno neprihvatljivi.

U članku sedam, navodi Šmerek, poslodavac ima mogućnost radnika premjestiti na bilo koje drugo radno mjesto u bilo kojoj tvrtci u Hrvatskoj bez ikakve prethodne odluke ili promjene ugovora.

"To je potpuno neprihvatljivo, mi nismo agencija koja se bavi iznajmljivanjem radnika, mi smo Agencija za studentski standard u Zadru, koja ima vrlo važnu fukciju poboljšanja studetskog standarda, i neprihvatljivo je da se ti djelatnici mogu samo tako raspoređivati na druge poslove u druge tvrtke. To nije primjereno našoj funkciji", kazao je Šmerek.

Dodaje kako na to nikako nisu mogli pristati, pa čak i ako bi se nešto izmijenilo u tom članku.

U članku 40 govori se o vrijednosti bodova prema kojima se izračunava plaća.

"Mi nismo tražili povećanje plaća, ni bodova, rekli smo neka oni odrede vrijednost boda koji će napisati u kolektivnom ugovoru. Oni uopće ne žele reći vrijednost boda, nego predlažu da to određuje upravno vijeće. A oni mogu smanjivati i povećavati bodove kako njima odgovara iz mjeseca u mjesec", naglasio je Šmerek.

Sindikatima je bio problematičan i članak 82, u kojem se govori o broju bodova za pojedina radna mjesta, a za koji Šmerek kaže da poslodavci također nisu htjeli odrediti.

"Također smo bili potpuno liberlani i rekli neka sami odrede vrijednosti bodova za pojedina radna mjesta, samo da ih možemo uvrstiti u Kolektivni ugovor, niti to nisu željeli napraviti. Prema tome taj Kolektivni ugovor, ukoliko nema vrijednost i broj bodova, ničemu ne služi", istaknuo je Šmerek.

Dodao je kako njihove kolege u Zadru imaju najmanje plaće od svih studentskih centara te kako su započeli i proces mirenja koji je nakon samo jednog ročišta bio neuspješan.

"Pošto smo svi isti sindikat, oni su naši članovi, mi im izražavamo potpunu i apsolutnu podršku, i spremni smo na štrajk solidarnosti", najavio je Šmerek.

Naglašava kako štrajk ovisi o daljenjem tijeku pregovora, ali da neslužbeno doznaje kako su već danas nakon medijske konferencije pozvani na sastanak s predstavnicima poslodavaca.

"Ništa iznenada se neće dogoditi, studenti mogu biti apsolutno mirni. Ukoliko i bude štrajka bit će u određenim krugovima. Brinut ćemo maksimalno o studentima", zaključio je Šmerek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije