Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najpotplaćeniji dio sektora

Sindikat Preporod: Zaposlenici u školama će u prosvjed ako prođe Zakon o plaćama

Split: Konferencija za medije sindikata zaposlenika u hrvatskom skolstvu Preporod
Ivo Cagalj/PIXSELL
01.09.2023.
u 12:00

Pred nama su tri ključna jesenska mjeseca u kojima nas čekaju pregovori o povećanju osnovice, pregovori o božićnici za ovu godinu i pregovori o uskrsnici za 2024.", rekao je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

Sindikat Preporod zatražio je preinake Zakona o plaćama, smatrajući da zaposlenici u školama zaostaju u plaćama za drugim javnim službama, te je najavio prosvjede prođe li zakon drugo čitanje. Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić je upozorio kako su učitelji i nastavnici potplaćeni jer unatoč svim povećanjima plaća, kojima Vlada Andreja Plenkovića stalno obmanjuje javnost, zapravo inflacija sve pojede.

"Praktično su naše plaće unatrag tri godine smanjene između 10 i 15 posto. To više tako dalje ne može. Pred nama su tri ključna jesenska mjeseca u kojima nas čekaju pregovori o povećanju osnovice, pregovori o božićnici za ovu godinu i pregovori o uskrsnici za 2024.", rekao je Stipić na konferenciji za novinare. Podsjetio je i da im dolazi Zakon o plaćama koji će dugoročno urediti, možda i za desetljeća, pitanja odnosa plaća u javnim službama.

Smatra da je to prevažno pitanje jer su zaposleni u školama najpotplaćeniji dio javnog sektora. Stipić drži da njihovi koeficijenti, kada se gleda stručna sprema, zaostaju između deset i 30 posto za koeficijentima pojedinih radnih mjesta u drugim javnim službama. "Trenutno mobiliziramo članstvo, a nakon toga ćemo prosvjedovati, a možda i nešto teže ako izostane dobra volja Vlade da se dođe do boljih rješenja u Zakonu o plaćama. Mi tim zakonom nismo zadovoljni. Ako prođe nama se u školstvu crno piše. Sindikati moraju sve učiniti da se taj najcrnji scenarij ne dogodi", tvrdi Stipić.

POVEZANI ČLANCI:

Objasnio je da će po prvi put nakon 30 godina 30 posto plaće radnika u školi ovisiti o procjeni ravnatelja što nikada nije bilo do sada. Ravnatelji bi tako nakon svake godine zaposlenicima davali bodove na temelju kojih se dobivaju ocjene, no problem je što se u jednoj školi može imati samo pet posto ocijenjenih najvišom ocjenom, pa ispada da od 60 zaposlenih samo njih troje može dobiti najveću ocjenu. Očito je da će najveću ocjenu dobivati oni koji su najbliži ravnateljima. Uvjeren je da će u konačnici biti zajednički stav sindikata i da se takav "nakaradan zakon" ne pusti u drugo čitanje, zaključio je.

>> VIDEO Nastavljamo inspekciju održavanosti Zagrebačkih kvartova

Ključne riječi

Komentara 2

FE
fefellerunt
21:52 01.09.2023.

Završio tromjesečni godišnji za gomilu parazita, pa bi sad još malo odmarali i usput tražili povećanje plaća kako bi mogli malo više putovati. Nikad manje učenika i nikad više zaposlenih u obrazovanju, ali otkaza i viška nema, jer ipak se radi o parazitima na državnom koritu, gdje će oni ako dobiju otkaz?

SW
Sweet
15:00 01.09.2023.

Ajd prvo odradite svski dan 8 sati u školi pa se čujemo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije