Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORAST CIJENA

Sever o cijenama u eurima: Ovo je krajnji bezobrazluk prema svima, strašan udarac na kućne proračune

Zagreb: Normalnu potrosacku kosaricu si vecina nece moci priustiti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
03.01.2023.
u 22:37

Trgovci govore - poskupjeli su im opskrbljivači, dobavljači, oni su zaokruživali cijene, onda još malo zaokruže i trgovci, a sve skupa se slomi na građanima, rekao je

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever komentirao je u Dnevniku HRT-a uvođenje eura u Hrvatsku i brojne kritike građana kako je potom došlo do poskupljenja brojnih proizvoda. Ustvrdio je kako telefoni od jučer neprestano zvone, te da ih zove nezadovoljni i ljutiti građani.

"I na nas sindikate jer smo im mi govorili da se ne bi smjelo dogoditi ovakvo povećanje cijena koje se događa. Ono se doista događa na sve strane. I kad s druge strane slušam trgovce, koji govore da ništa kod njih nije poskupjelo, onda ne znam što se događa jer građani neprekidno govore da je u velikim, ali i malim trgovinama, posebno pekarnicama i drugim uslužnim djelatnostima, da je došlo do golemog poskupljenja, a ne blagog zaokruživanja cijena. Tu se radi o poskupljenjima od 10, 15, 18, 20 i više posto", naglasio je Sever.

VIDEO: Hrvati podijelili iskustva prvih dana s eurom: 'Blagajnice svaki puta odahnule kada su vidjele da plaćam karticom'

 

Kazao je kako u ovom trenutku potrošačka košarica u eurima zasad nije izračunata, jer se ne zna što je i koliko poskupjelo te da s različitih strana dolaze različite informacije.

"Ono što je sigurno - građani su silno ozlojeđeni, ovo je strašan udar na kućne proračune. Posebice kad je riječ o hrani, ali i ne samo o hrani. Poskupjele su razne usluge. Sve ono što smo govorili o iskustvima drugih zemalja, da će poskupljivati samo na drugoj decimali, kod centa, međutim događa se da se pomiče 50, 60 centi, pa i euro", ističe te napominje kako se s time ne bismo smjeli pomiriti te da su za to krive i same vlasti.

- Mi smo od kraja 2021. godine upozoravali da treba krenuti s pripremama uvođenja crnih lista po uzoru na susjednu Sloveniju i druge zemlje. Da treba pomoći nevladine udruge, organizacije civilnog društva, potrošačke udruge koje mogu formirati i portale na kojima će se to vrlo jasno pratiti. Da se usporedno s tim vrlo jasno uključi i javni nadzor, bilo da je riječ o poreznom nadzoru, Državnom inspektoratu, koji će ulijetati, koji će pratiti. Međutim, govorilo se da mi pretjerujemo, s druge strane tu je riječ o uzajamnom povjerenju koje se gradi, gdje se sad pokazalo to uzajamno povjerenje, gdje se sve lomi na građanima. Trgovci govore - poskupjeli su im opskrbljivači, dobavljači, oni su zaokruživali cijene, onda još malo zaokruže i trgovci, a sve skupa se slomi na građanima, rekao je predsjednik Nezavisnih sindikata RH u Dnevniku HRT-a.

Istaknuo je kako cijene hrane u svijetu neprekidno padaju, pogotovo u posljednjih šest mjeseci dok u Hrvatskoj rastu.

-  Mi smatramo da nije bilo opravdano. Proizvođači najgore prođu. Kupci krajnji najgore prođu. Između njih su oni koji su dizali i manipulirali cijenama. Dobavljači, prerađivači, na kraju trgovci kukaju da nisu dizali svoje marže, ali ne vidimo da je netko od njih stradao. Nužno je da sjednu vlasti na jednu stranu, Obrtnička komora, Gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, trgovci i proizvođači - rješenje se mora naći, istaknuo je Krešimir Sever.

Ustvrdio je kako je dizanje plaća samo jedan od mogućih mehanizama, dok s druge strane se cijene trebaju staviti pod nadzor.

- Umirovljenici u ovome prolaze sasvim sigurno najgore, a uz njih i velik dio hrvatskih građana koji imaju izuzetno niska primanja. Ovo što se događa krajnji je bezobrazluk prema svima i rješenje se mora naći koliko god tvrdo bilo, poručio je.

VIDEO: Uvođenje eura utjecalo na cijene parkiranja i na sjeveru Hrvatske: Evo u kojem ćete gradu plaćati najviše

 

Komentara 44

DU
Deleted user
23:07 03.01.2023.

Šta je ovaj tip napravio u tolike godine sindikata osim primao plaću i mlatio praznu slamu ? Odgovor je samo jedan NIŠTA !!!!

DU
Deleted user
22:50 03.01.2023.

Još jedan vječiti sindikalac.

Avatar Zavratnica
Zavratnica
23:28 03.01.2023.

I, što će sindikati napraviti po tom pitanju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije