Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO PRIZNANJE

Šestica je najbolji udžbenik u Europi

Za grafičko uređenje zaslužna je Marina Hrupec, a za ilustracije Dragan Kordić
08.11.2020.
u 16:56

Udžbenik su sastavili dugogodišnji nastavnici hrvatskog jezika, a nagradu je dodijelila BELMA.

Nakon što je Dean Nemčić, profesor geografije iz zagrebačke Osnovne škole “Ivo Andrić” nedavno proglašen najboljim učiteljem na cijelom svijetu, hrvatskom obrazovnom sustavu stiglo je još jedno priznanje. Naši nastavnici sastavili su najbolji udžbenik iz hrvatskog jezika u Europi.

Riječ je o udžbeniku za šesti razred osnovnih škola, “Šestici” u izdanju Profil Kletta, a da je najbolji među udžbenicima, odlučeno je na međunarodnom natjecanju BELMA − Best European Learning Materials Award. Nagrada za visoku kvalitetu obrazovnog materijala koji promiču čitanje u digitalno doba u ruke hrvatskim autorima stigla je zahvaljujući iznimnom trudu učitelja hrvatskoga jezika s dugogodišnjim iskustvom poučavanja učenika – Diane Greblički-Miculinić, Lidije Sykora-Nagy, Dejane Tave, Krunoslava Matoševiću, Eli Družijanić Hajdarević, Zrinke Romić i Nataše Jurić Stanković.

– Željeli smo stvoriti suvremen udžbenik koji svojom kvalitetom poziva na čitanje, približava književnost učenicima i otvara svjetove. Sretna sam što su to prepoznali i u žiriju BELMA-e! − kazala je nagrađena učiteljica i autorica Diana Greblički-Miculinić. 

Tročlani žiri, koji čine međunarodni eksperti iz područja obrazovanja, Hrvatskoj je dodijelio prestižnu nagradu istaknuvši kvalitetu materijala koja je idealna za promicanje čitanja u digitalnom dobu. Uz taj segment naglašeno je kako je hrvatska književnost jasno pozicionirana u odnosu na svjetsku književnost. Uz pohvale, kako su istaknuli autori, žiri je uputio i nekoliko savjeta i prijedloga za poboljšanje budućih materijala poput dodavanja zadataka za rad u paru ili grupama, rasprave i kreativne projekte.

– Znanje nikad nije bilo vrednije u svijetu brzih promjena i nesigurnosti uzorkovanih pandemijom. Ponosan sam na cjelokupni tim i učitelje koji su radili na nagrađenoj “Šestici”. Pokazali smo kako hrvatski učitelji mogu biti uspješni u Europi i siguran sam da će udžbenik pomoći mnogim učiteljima diljem Hrvatske u poučavanju naših učenika − rekao je Dalibor Greganić, direktor Profil Kletta.

U izradi nagrađivanog udžbenika za grafičko uređenje zaslužna je Marina Hrupec, dok je autor ilustracija Dragan Kordić. Digitalni obrazovni sadržaji udžbenika izrađeni su unutar digitalne platforme IZZI, a nagrađeni autori su: Dejan Varga, Majda Čolak, Hana Tepeš i Andrijana Mihaljević.

Ključne riječi

Komentara 1

VA
valpovo
17:19 08.11.2020.

zemljopis a ne geografija -svakakvih novinara majko mila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije