Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vraćeni u Karlovac

Šest romskih obitelji iseljeno iz Krnjaka, nema ni krađa ni nasilja

krnjak01_krs_221210
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
22.12.2010.
u 17:58

Krali su, prijetili, ugrožavali i djecu na prometnicama... Općina, mještani, policija pa, u konačnici Ured za prognanike, zajedno su riješili veliki problem

- Na inicijativu nas u Općini, mnogih mještana, ali i policije, te potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca, Ured za prognane i izbjegle iselio je šest romskih obitelji s područja Krnjaka. Mještani su doslovno ‘odahnuli’ - ne zato jer je netko imao nešto protiv Roma, nego zato što u Krnjaku nakon njihova odlaska više nema krađa, ljudi više ne strahuju za svoju imovinu – kazao je Rade Kosanović, načelnik općine Krnjak.

Krađe i razbojstva
Prije šest godina Ured za prognane i izbjegle u Krnjak je doselio šest romskih obitelji - Veliće, Čejvanoviće i Udoroviće iz Karlovca, gdje su nedugo po dolasku pojedini njihovi članovi učestalo remetili javni red i mir. Tada su im, unatoč negodovanju mještana, na korištenje dane kuće u krnjačkim selima Dugi Dol, Čatrnja, Mihajlovo Polje i Krnjački Grabovac. Ubrzo su se policijska izvješća počela puniti podacima o krađama kokoši, krava, svinja, suhomesnatih proizvoda, poljoprivrednog alata, nekoliko je puta pokraden i kiosk u središtu mjesta, te crkva u Donjem Budačkom.

Ugrožavali su i djecu
Mještani su se policiji žalili i na njihovu vožnju u pijanom stanju, neregistrirane automobile, vožnju bez dozvola, a većina je, tvrdili su, jurila cestama i time ugrožavala sigurnost djece.

– Zbog svih smo tih problema bili stalno u kontaktu s karlovačkom policijom, koja je zato pojačala ophodnje. No, znali smo da se situacija neće smiriti sve dok im se ne nađe drugi smještaj. Zato smo molili i Slobodana Uzelca, potpredsjednika Vlade, MUP, te sve druge institucije, da nam pomognu. Mještani su se noću bojali izlaziti iz kuća, jer provalnicima ništa nije bilo sveto – rekao je Rade Kosanović. Na jednom od brojnih sastanaka s policijom mještani su rekli da su toliko očajni da razmišljaju o tome da sami "preuzmu stvari u svoje ruke" i obračunaju se s provalnicima.

– Zbog pojačanog angažmana naših djelatnika u suradnji s lokalnom zajednicom, u posljednje je vrijeme u Krnjaku zabilježeno manje prekršaja i kriminalnih radnji. Puno smo počinitelja kaznenih djela pronašli zahvaljujući suradnji s mještanima – izvijestio je Damir Brcković, načelnik Policijske postaje Karlovac.
Romske su obitelji preseljene u Karlovac, iako većini u osobnim iskaznicama još piše da žive u Krnjaku.

Ključne riječi

Komentara 31

OB
-obrisani-
03:00 24.12.2010.

Treba ih poslati u Zagreb, Sander neka im rijesi stambena pitanja, nakrao se on braate, ako vrati samo dio nece biti bezkucnika u Hrvatskoj.

FN
F.N.
18:03 28.12.2010.

Sada vidite tko je ubijao Rome 41- godine.!

Avatar kanonik
kanonik
20:44 24.12.2010.

petar petrović u kuće koje su otkupljene od izbjeglica APN

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije