Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pružena im je pomoć

Šest glavatih želvi vraća se u more: Oporavile su se u pulskom Aquariju

Pula: U Aquariumu Pula sve je spremno za povratak glavatih želvi u more
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL
1/6
14.06.2023.
u 19:49

U Centru ima još dosta "pacijenata". Prije tjedan dana u Centar za oporavak morskih kornjača stigla je tako glavata želva Roza duga preko 75 centimetara, stara između 20 i 25 godina, pronađena na otvorenom moru u okolici Splita

Karlo-Heinz, Otto, Kolumbo, Tin, Silvia i Jerko M. nakon oporavka u pulskom Aquatoriju skupili su dovoljno snage za povratak u more. Riječ je o glavatim želvama kojima je pružena pomoć u Aquariumu koji djeluje kao Centar za oporavak morskih kornjača, a posljednjih šest godina je i službeno Oporavilište za sve vrste zavičajnih, egzotičnih i invazivnih vrsta gmazova. 

VEZANI ČLANAK:

Uoči Svjetskog dana morskih kornjača koji se obilježava 16. lipnja šest oporavljenih glavatih želvi steklo je uvjete za povratak u prirodu. Karlo-Heinz je star oko pet godina, a u Pulu je stigao u listopadu prošle godine zbog ozljeda od udica. Jedna mu se zaglavila u peraji, a druga u ustima. Tin je dvije godine mlađa kornjača koja je progutala ribarsku udicu s najlonom. Kolumbo je najstariji, ima 20 godina i 23 kilograma, dužine oklopa 65 centimetara. U Pulu je dopremljen s otoka Kornata neuhranjen i s parazitskim pijavicama na koži. Nakon nekoliko dana u jedinici intenzivne njege počeo je sam jesti, a sredinom ožujka i samostalno zaronio. Otto je također imao zaglavljenu udicu, i to u jednjaku, a Silvia je stigla s visokim stupnjem pothlađenosti, letargije i dehidracije. Najmlađa glavata želva u Puli, Jerko M. prije tri mjeseca je dopremljen s Telašćice zbog malaksalosti, poremećaja plovnosti i neuhranjenosti.

U Centru ima još dosta "pacijenata". Prije tjedan dana u Centar za oporavak morskih kornjača stigla je tako glavata želva Roza duga preko 75 centimetara, stara između 20 i 25 godina, pronađena na otvorenom moru u okolici Splita. Pregledom je ustanovljeno da jedinka ima izvrnutu nečisnicu, prolaps kloake koji je nastao vjerojatno prilikom gniježđenja.

Nakon prijave građana djelatnici Centra sudjelovali su u akciji spašavanja rijetkog stanovnika Jadrana, raže žutuge ljubičaste (Pteroplatytrygon violacea) koja se nasukala kod kanjona Verudela. Pretpostavlja se da se "upecala" u ribarsku mrežu. Na kraju dugačkog repa ima otrovnu bodlju koji služi za obranu, a ubod je vrlo bolan i može, kažu u Centru, izazvati nekrozu tkiva. Mesojed je, hrani se žarnjacima, uključujući meduze, rakovima, glavonošcima i ribom, a nalazi se na crvenom popisu ugroženih vrsta Hrvatske, no ne ubraja se u strogo zaštićene vrste.

GALERIJA U Aquariumu Pula sve je spremno za povratak glavatih želvi u more

Pula: U Aquariumu Pula sve je spremno za povratak glavatih želvi u more
1/6

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije