Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA ZAGREBAČKOM TRGU

Organizacija za zaštitu prirode performansom upozorila na nezakonitu trgovinu životinjama

Zagreb: Performans Svjetske organizacije za zaštitu prirode na Cvjetnom trgu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/11
13.06.2023.
u 14:36

U suradnji s poznatim hrvatskim glumcima i glazbenicima, Darkom Rundekom, Jelenom Miholjević i Baby Dooksom, snimili su tri monodrame koje pokazuju kakve posljedice krivolov, trovanje, krijumčarenje i nezakonita trgovina imaju za pojedinu životinju

Nezakonita trgovina životinjama u Hrvatskoj najčešće pogađa ptice pjevice poput češljugara, kopnene kornjače ili čančare te morske vrste poput trpova i prstaca koji se još uvijek mogu pronaći u našim restoranima, upozorila je Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Osim nezakonite trgovine, u veliki problem u Hrvatskoj je krivolov i ubijanje zaštićenih vrsta. Krivolov često pogađa velike zvijeri kao što su vuk, medvjed i ris koji se često love kao trofeji, a među žrtvama zločina su i ptice grabljivice poput surog orla i bjeloglavog supa, ističu iz WWF-a.

Zločini protiv prirode i okoliša su četvrta najunosnija aktivnost organiziranog kriminala na svijetu, odmah nakon trgovanja ljudima, drogom i oružjem, upozorava WWF, a šteta iznosi oko 258 milijardi dolara godišnje na globalnoj razini. Kako bi spomenute probleme prezentirali građanima, na zagrebačkom Cvjetnom trgu izveli su performans kojim su započeli kampanju čiji je cilj obeshrabriti i smanjiti broj kažnjivih djela protiv divljih vrsta.

VEZANI ČLANCI:

„Neobična scena iscrtanog trupla medvjeda okruženog trakama za upozorenje s natpisom ‘Zaustavimo zločine protiv prirode!’  zainteresirala je brojne građane koji nisu navikli na takve prizore. Medvjeda smo iskoristili kao simbol svih divljih vrsta koje su žrtve zločina protiv prirode”, izjavila je Ivona Stanić iz WWF Adrije.

U suradnji s poznatim hrvatskim glumcima i glazbenicima, Darkom Rundekom, Jelenom Miholjević i Baby Dooksom, snimili su tri monodrame koje pokazuju kakve posljedice krivolov, trovanje, krijumčarenje i nezakonita trgovina imaju za pojedinu životinju.

Nezakonitim i nekontroliranim ubijanjem medvjeda ne radimo štetu samo jednom medvjedu, već i cijelom šumskom ekosustavu, jer na taj način uništavamo ravnoteža brojnih drugih biljnih i životinjskih vrsta", napomenula je Stanić

Najavljenu kampanju WWF će provesti kroz projekt LIFE SWiPE ("Uspješan progon zločina protiv prirode u Europi") koji se provodi tri godine i okuplja brojne stručnjake, od policije, čuvara prirode i inspektora zaštite prirode do tužitelja i sudaca.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije