Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekinuli prosvjed

Seljaci prekinuli blokadu cesta i čekaju do kraja ožujka

prosvjed darda, traktori, seljaci (1)
Davor Javorovic/PIXSELL
16.03.2013.
u 08:06

Držimo da dio poticaja koji je ovih dana isplaćen, seljaci ne bi dobili da nismo po ovako ružnom vremenu izašli na ceste i smrzavali se.

Seljaci Vukovarsko-srijemske županije koji su se danas okupili u Ilači i najavlili kako će u 10 sati otpočeti blokadu državne ceste D-46 Ilača-Tovarnik, nakon 20-tak minuta blokiranja prometnice prekinuli su prosvjed i maknuli traktore s kolnika.

Za to vrijeme s obje strane blokade na ovoj inače dosta prometnoj cesti koja vodi prema graničnom prijelazu Tovarnik, skupilo se 5-6 šlepera i po nekoliko osobnih automobila, ali, kako tvrde organizatori prosvjeda, vozači nisu negodovali jer su im objasnili kako će na kratko blokirati promjetnicu kako bi upozorili na probleme hrvatskog seljaka.

- Držimo da dio poticaja koji je ovih dana isplaćen, seljaci ne bi dobili da nismo po ovako ružnom vremenu izašli na ceste i smrzavali se. Kao znak dobre volej prekidamo prosvjed i dajemo hravstkoj vladi i resorniom ministarstvu rok do 30. ožujka da isplati preostali dio poticaja kako su sami najavili. Tražimo hitnu isplatu mlijeka s aflatoksinom po punoj otkupnoj cijeni mlijeka i što je možda i najvažnije, tražimo razgovore s resornim ministarstvom oko Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi i mali poljoprivrednici i obiteljska gospodarstva došli u priliku da kupe zemlju, a ne samo veliki koji već imaju na stotine i tisuće hektara. Također tražimo razgovore s Vladom i Ministarsvom graditeljstva na temu oslobađanja plaćanja vodne naknade i kazne pri legalizaciji poljoprivrednih objekata. U tim razgovorima Sindikat hrvatskih seljaka ne dozvoljava da ga zastupa Poljoprivredna komora kao ni Brlošić, Kunovac i Dukić, a ako ne dođe do rješavanja ovih bitnih problema za nas seljake, poduzet ćemo daljnje aktivnosti o kojima ćemo na vrijeme izvjestiti javnost - rekao je Stjepan Filić iz Sindikata hrvatskih seljaka, organizator prosvjeda u Ilači objašnjavajući zahšto su pokrenuli i okončali prosvjed.

Prosvjednici u Ilači kažu kako se proizvodnja mlijeka u Slavoniji smanjuje iz mjeseca u mjesec najmanje po 10 posto, a sve zbog nerazumne politike Ministarstva poljoprivrede te podsjećaju kako u skladište povrća PIK-a Vinkovci u obližnjem Lipovcu kapaciteta 5 000 tona, povrće dolazi šleperima iz Makedonije, a ovdašnji povrćari nemaju kome prodati svoje proizvode.

>>Sutra prosvjedi seljaka u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Komentara 1

Avatar Remetiinec
Remetiinec
09:11 16.03.2013.

Sad će Čobanković da im objasni : NEMA NOVCA ljudiiiiiiiiiiiii

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije