Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPICENTRI KOD GRUDA

Seizmologinja o novim potresima: 'To je područje umjerene do jake seizmičnosti'

potres ilustracija
Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images
1/2
26.06.2023.
u 16:17

Seizmologinja napominje kako postoji mogućnost da dođe do tsunamija ako se potres dogodi u podmorju. Ipak, u Jadranu je najveći tsunami bio velik oko deset centimetara, što nije opasno ni kada ste u moru

Dva potresa zatresla su danas jug Hrvatske te jugozapad Bosne i Hercegovine. Prvi se dogodio nedaleko od Gruda u 00:23 sati, a magnituda mu je bila 3,8 prema Richteru. Potom se na gotovo istoj lokaciji u 12:37 dogodio drugi potres, magnitude 3,4 prema Richteru. Seizmologinja Marija Mustać Brčić ističe kako se radilo o potresima umjerene jakosti te kako postoji mogućnost još slabijih potresa, no to se sa sigurnošću ne može znati.

"Na jugu se zbog terena ne može pouzdano odrediti na kojoj dubini je bio potres, ali možemo reći da je su ova dva bila na dubini od oko 20 kilometara", objasnila je Mustać Brčić za 24sata te dodala kako potresi na tom području nisu neuobičajeni. 

VEZANI ČLANCI:

"To je područje umjerene do jake seizmičnosti i u prošlosti se dosta potresa događalo u području Hercegovine i u Dubrovačkom području, kao i cijele Dalmacije", kaže. 

U Ljubinju u BIH, podsjetila je, dogodio se 22. travnja 2022. godine razoran potres magnitude 6,1 prema Richteru. Riječ je o području udaljenom oko 75 kilometara od današnjih potres. "Moguće da je taj snažni potres utjecao na područje oko Gruda", navodi. 

VEZANI ČLANCI:

"Dva dana nakon tog potresa, 24. travnja 2022. godine, dogodio se veliki potres kod Stoca u BIH, magnitude 5,8. Osim toga, jako blizu području gdje su se danas dogodili potresi, 30. lipnja 2022. se dogodio potres magnitude 4,9 prema Richteru. Tako da se zapravo u tom području već neko vrijeme događaju potresi i moguće da su ovo na neki način naknadni potresi onog najjačeg kod Ljubinja", pojašnjava. 

Seizmologinja napominje kako postoji mogućnost da dođe do tsunamija ako se potres dogodi u podmorju. Ipak, u Jadranu je najveći tsunami bio velik oko deset centimetara, što nije opasno ni kada ste u moru. Naime, veliki potres u podmorju dogodio se 1962. godine te pogodio Makarsku i okolicu, a tada je zabilježen spomenuti mali tsunami.

VIDEO Znate li što znače ove lampice u automobilima? Zbog nekih morate odmah ugasiti vozilo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije