Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVIŠE OBOLJELIH U 15 GODINA

Sedam zaraženih od ospica u Zagrebu, jedna stvar struku posebno zabrinjava

Ilustracija
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
19.09.2019.
u 19:55

Lako prenosiva zarazna bolest dosad je u ovoj godini evidentirana kod 32 osobe u Hrvatskoj, epidemije vladaju u nizu europskih zemalja

Sedam pacijenata oboljelih od ospica posljednjih tjedana primljeno je u Kliniku za infektivne bolesti čime se ukupan broj oboljelih od te visoko zarazne virusne bolesti u Hrvatskoj u ovoj godini popeo na 32. Izuzev epidemije u sezoni 2014./2015., najviše je to oboljelih od ospica unazad 15-ak godina, a ono što struku posebno zabrinjava jest da većina od posljednjih sedam pacijenata nije međusobno povezana. Naime, krajem kolovoza u bolnicu je primljena pacijentica za koju je dokazano da se ospicama zarazila od čovjeka koji je s ospicama došao iz Francuske, dok se od nje zarazila jedna zdravstvena djelatnica.

Imali su puno kontakata...

– Važno je znati da smo imali već dosta unosa ospica izvana od kojih neki nisu, a dio ipak jest rezultirao prijenosom na kontakte kao što je bilo u Solinu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kad je riječ o zagrebačkim slučajevima ospica, osim kod žene koja se zarazila od muškarca koji je s ospicama došao iz Francuske, ostali nisu povezani, stoga najvjerojatnije slijede novi slučajevi. Dakle, moguće je da ima još neprepoznatih slučajeva ospica jer su ovi za koje znamo da su bolesni imali puno privatnih i poslovnih kontakata – govori dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Od tih posljednjih pacijenata u bolnici je zadržano njih troje, a u srijedu je i posljednji oboljeli od ospica otpušten na kućnu njegu te se ni kod koga od njih, kako nam kažu liječnici, nije razvio teži oblik bolesti.

– Najmlađa pacijentica rođena je 1995. godine, dok je najstariji 1966. godište te među petero pacijenata koji su boravili u Zagrebu ne postoji epidemiološka povezanost. Kontaktirali smo sve njihove kontakte, provjerili kretanja i ne postoji epidemiološka veza među njima.

Svi pacijenti imali su tipičnu kliničku prezentaciju; visoku temperaturu s respiratornim simptomima, crvenilo i suzenje očiju, sekreciju iz nosa, grlobolju i suhi kašalj te se onda javio tipični osip koji krene iza ušiju preko čela, obraza i tako dalje – objašnjava dr. Sanja Zember, pomoćnica ravnateljice za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Jedan nije bio cijepljen

Što se tiče cjepnog statusa oboljelih od ospica u Zagrebu, jedan od njih nije uopće bio cijepljen, jedan je bio djelomično cijepljen, odnosno primio je jednu od potrebne dvije doze, dok za sve ostale ne postoje potpune informacije te se ne zna jesu li i kada cijepljeni.

Inače, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, tijekom 2019. godine na području Europe devet je ljudi umrlo od ospica, a najveći broj oboljelih bilježe Rumunjska, potom Francuska i Italija. Četiri zemlje pak, Albanija, Češka, Grčka i Velika Britanija, zbog epidemije ospica više nemaju status zemalja u kojima je ta bolest eliminirana.

Prvi je put to da se u europskoj regiji zadnjih godina takav status ukinuo nekoj državi. Spomenuti Centar dao je procjenu da na području Europe postoji visok rizik za širenje ospica te to smatraju prijetnjom zdravlju u europskim zemljama.

Komentara 12

SK
Stjepan_Koprivnjak
21:00 19.09.2019.

Hm ovo mi izgleda kao da je plan da se cjepivom iskorijeni bolest propao. Ali to nitko nesmije javno reci

Avatar Idler 3
Idler 3
20:56 19.09.2019.

Inače neke več pomalo zaboravljene bolesti začele su se pojavljivat paralelno z ovim migrantskim valom.....kolko god mi ne željeli povedati o tomu !!!

Avatar nisamsavrsen
nisamsavrsen
20:42 19.09.2019.

Čudi me da farmaceutski simpatizeri nisu proglasili pandemiju uz obvezno cijepljenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije