Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLINIKA ZA INFEKTIVNE BOLESTI

Sedmero oboljelih od ospica u Zagrebu: Ne zna se izvor zaraze za šest pacijenata

klinika za infektivne bolesti
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/3
18.09.2019.
u 09:19

Tri osobe su hospitalizirane. Dvoje pacijenta još uvijek je na Klinici, dok je jedna pacijentica puštena kući.

Sedmero osoba u posljednja dva tjedna u Zagrebu oboljelo je od ospica. Primljeni su s visokom temperaturom, karakterističnim osipom, suznim očima i curenjem nosa u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", javlja HRT. 

Tri su osobe hospitalizirane. Dvoje pacijenta još uvijek je na Klinici, dok je jedna pacijentica puštena kući.  Poznato je kako je jednog pacijenta zarazio francuski turist, dok nije poznat izvor zaraze za druge pacijente. Slučajevi nisu povezani. 

– Od njih sedam, troje ih je zaprimljeno u kliniku. Raspon dobi je od 20 do 55 godina. Od njih sedam, šestero nije bilo cijepljeno i jedan bolesnik dobio je samo jednu dozu cjepiva, a ne dvije, kao što je predviđeno po programu. Bolesnici su obično došli drugog –trećeg dana bolesti s visokom temperaturom, suznim očima koje su ih pekle, s curenjem nosa i osipom koji se javio drugi ili treći dan bolesti, rekao je dr. sc. Neven Papić iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

Procijepljenost 

Do sada ove godine zabilježena su 32 slučajeva oboljelih od ospica. Najviše zaraženih bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji i to njih 14, nakon čega slijedi Zagreb s devet oboljelih, šest u Brodsko-posavskoj županiji, dvije osobe u Zadarskoj i jedna u Dubrovačko-neretvanskoj.

U Hrvatskoj je 93 posto cijepljenih protiv ospica, što je porast nakon što je procijepljenost pala na 89 posto. 

– Ali opet je to prilično nisko. Hrvatska je nekada imala  jedan on najboljih cijepnih obuhvata u Europi,  a sada smo ispod razine, ispod prosjeka Europske unije. Koliki je prosjek? Oko 95 posto, naglasio je prim. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše HRT. 

Komentara 15

Avatar KeK_LoL_JK
KeK_LoL_JK
12:26 18.09.2019.

Raspon dobi je od 20 do 55 godina.? "nisu bili cijepljeni", dajte molim vas! kako je to moguće?

DU
Deleted user
14:45 18.09.2019.

Bilo bi zgodno pogledati arhivu vijesti kada se prošle godine pisalo o izbijanju ospica...čini mi se, također u vrijeme polazaka u školu kada se masovno cijepi jedna generacija. Imali javno dostupnih podataka kakvim sojevima ospica su zaraženi ljudi i mogu li cijepljena djeca biti izvor zaraze naročito obzirom da je poznato da oni kao nuspojavu mogu imati blaži oblik bolesti.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
12:51 18.09.2019.

Zašto se ospice zovu Dječja bolest? Zato što ima najblaže simptome kad se preboli u dječjoj dobi. Zato i jesu milijunima godina djeca prebolijevanjem ove bolesti stjecala doživotan imunitet. Istinski imunitet krda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije