Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEUSPJEŠAN SASTANAK

SDLSN nastavlja sa štrajkom i prosvjedom: 'Ni danas nam se nije ponudilo ništa'

Zagreb: Iva Šušković dala je izjavu nakon sastanka s ministrom pravosuđa
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
29.06.2023.
u 20:18

Predsjednica SDLSN-a Iva Šušković rekla je novinarima nakon sastanka s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom, kako su predstavnici sindikata po četvrti put detaljno i sveobuhvatno iznijeli sve probleme zbog kojih štrajk državnih službenika i namještenika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu traje četiri tjedna.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković izjavila je u četvrtak, nakon sastanka u Ministarstvu pravosuđa i uprave, da se štrajk njihovih članova nastavlja te da će se najavljeni prosvjed ovoga petka u Zagrebu održati.

Predsjednica SDLSN-a Iva Šušković rekla je novinarima nakon sastanka s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom, kako su predstavnici sindikata po četvrti put detaljno i sveobuhvatno iznijeli sve probleme zbog kojih štrajk državnih službenika i namještenika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu traje četiri tjedna.

"Namjera sastanka bila je da će nam se ponuditi Memorandum o razumijevanju u kojemu bismo se mi sporazumjeli da prihvaćamo plan Ministarstva da će se do 2024. povećati plaće, da će se one regulirati upravo tom uredbom i platnim razredima i koeficijentima kroz te platne razrede" kazala je Šušković, naglasivši da  njima ta ponuda u ovome trenutku nije prihvatljiva. "Barem ne kao Memorandum o razumijevanju", dodala je. 

Napominje kako se na sastanku ministar Malenica nije dotaknuo teme da od određenog datuma štrajkaši više neće biti plaćeni kako je to najavljivao tijekom tjedna.

"Ukazali smo na tu činjenicu da ukoliko ministar smatra da ne treba platiti te dane o štrajku, da ipak promisli, odnosno da pogleda taj članak Zakona o radu, koji kaže da se u štrajku koji je zakonit moraju obavljati samo nužni poslovi i ta kategorija nužnih poslova ne obuhvaća sve one poslove koje se u ovom trenutku rade, pa ne znamo na koji način će u stvari detektirati da netko nešto nije odradio i da mu ne treba platiti", komentirala je Šušković.

Šušković: Nije nam se ponudilo ništa

Iz SDLSN-a kažu da su kontinuirano isticali da su njihovi zahtjevi povećanja plaće u neto iznos od 400 eura. Kada smo dobili komentar s druge strane da je to apsolutno neprihvatljivo, očekivali smo  da će Ministarstvo ponuditi neku opciju povećanja u iznosu koja bi po njihovo procjeni bila prihvatljiva, kaže Šušković.

"Mi do danas nismo dobili takav iznos, a ranije se komentiralo da sindikat nije spreman na ono što mu se nudi, njemu se nudilo ništa i ni danas nam se nije ponudilo ništa", dodala je.

Iz sindikata su ocijenili kako je povećanje od 33 posto posto u apsolutnom iznosu daleko od onog povećanja koje se trebalo dogoditi i prije inflacije koja je dodatno otežala situaciju ljudima s tako malim plaćama.

Komentara 2

TA
takoje
12:49 30.06.2023.

podržavam štrajk, radili puno ili malo to je plaća ispod minimalca... nastavite tražiti veće plaće, država ima novaca, kako bi toliki krali da nema para ...

EJ
ejStef
20:54 29.06.2023.

Tja, to su javne službe kod nas. Od služenja javnosti nema ništa, samo primanja i prava, ništa drugo nije važno. Mi služimo njima i to je sasvim normalno, a oni nas kažnjavaju... Čak i ovaj period kada i službeno ništa ne rade, čak i to im moramo platiti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije