Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA MINISTRA MALENICE NA VEČERNJAKOV UVODNIK

'Od sljedećeg tjedna nitko u pravosuđu neće biti plaćen manje od 650 eura, a 2024. manje od 1000 eura'

Nakon sastanka vladajuće koalicije medijima se obratio Ivan Malenica
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/8
28.06.2023.
u 14:33

– Cilj je da od sljedeće godine minimalna plaća bude 1000 eura – zaključno nam je rekao ministar Malenica

Reagirajući na uvodnik Večernjeg lista o polemici premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o usporedbi njihovih plaća, a u povodu štrajka pravosudnih službenika i namještenika, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica naglašava da je plaća sudskih zapisničara od prošle godine porasla za 32,6 posto.

– To znači da smo ispunili zahtjev predsjednika Vrhovnog suda iz Godišnjeg izvješća za 2020. godinu o kojem ste pisali. (Đuro Sessa tada je tražio da se plaće službenika i namještenika povećaju za barem 30 posto, op. a.). Od sljedećeg tjedna nitko u pravosuđu neće imati isplaćenu plaću manju od 650 eura. To su i dalje male plaće koje će se dodatno povećati početkom sljedeće godine. Istodobno, plaće sudaca bile su na razini 2009. godine, dok su plaće službenika sve te godine rasle. Sudski zapisničar samo u zadnje dvije godine dobio je povećanje od 33 posto, dok su suci dobili 0 posto. – ističe ministar Malenica te nam je u potkrjepu poslao i graf koji zorno prikazuje taj rast.

– Cilj je da od sljedeće godine minimalna plaća bude 1000 eura – zaključno nam je rekao ministar.

Prema grafu koji prikazuje rast plaća sudskih zapisničara od 2017. do 2023., zapisničari su 2017. imali plaću 519 eura, pa je u narednim godinama rasla na 536, 550, 620 i 635 eura, koliko je bila i 2022., dok je ove godine došla na 842 eura. Što znači da je od 2017. plaća sudskih zapisničara porasla za 323 eura.

VEZANI ČLANCI:

Ministar traži strpljenje i razumijevanje, ali sudeći po sindikalnoj reakciji revolt štrajkaša je odveć jak i očito drže da je s njihove strane bilo dovoljno strpljenja i razumijevanja. Ministar je najavio da će se u slučaju nastavka štrajka u jednom trenutku morati odlučiti da dani u štrajku neće biti plaćeni.

U svakom slučaju očito je da do prosvjeda u petak ne treba očekivati nikakve pomake. Predsjednik Vrhovnog suda apelirao je da se nađe rješenje jer aktualni zastoji u funkcioniranju pravosuđa mogli bi za neke građane i tvrtke izazvati štetne posljedice koje se već događaju u slučaju odgađanja postupaka koji nisu hitni te općenito jer se stvaraju dodatni zaostaci, a strateški cilj i ministra i sudbene vlasti jest da se broj neriješenih predmeta smanji.

Zbog toga je ministar unatoč otporima inzistirao na povećanju sudske norme, a što je i pred službenike i namještenike stavilo povećane radne zahtjeve te možda i u mozaiku različitih faktora pridonijelo aktualnom nezadovoljstvu unatoč ministrovim argumentima i molbama za razumijevanjem. 

VIDEO Možemo dao košaricu SDP-u: Na izbore idu samostalno

Komentara 21

Avatar Cro_Puppy
Cro_Puppy
14:48 28.06.2023.

Nemam riječi nego samo hvalu za sadašnju vlast. Ovo je čista ovisnost o rezultatima i dobrome radu. Povišenje plaća ovim ljudima je najbolji lijek protiv korupcije i inflacije, a kad se ta sredstva preliju kroz potrošnju u realni sektor svima će skočiti standard.

DU
Deleted user
16:14 28.06.2023.

Pa naravno djeca propalog i pokradenog Ferala drze predavanje o pravdi i moralnim vrijednostima, danas glumeci demokrate i "ljutu desnicu" cak i Tuđman je njihov idol i cesto ga znaju citirati, Franjo rekao ovo, ono!!

KI
kingtom
16:46 28.06.2023.

Zašto? Mi građani nismo motivirani plačati nerad i korupciju hrvatskih sudova....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije