Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bosna i Hercegovina

SDA kreće u proceduru promjene imena Republike Srpske

SDA
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
23.01.2019.
u 15:39

Govore da je dosadašnji naziv entiteta korišten u svrhu isključivanja druga dva konstitutivna naroda - Hrvata i Bošnjaka.

Službenici Stranke demokratske akcije uputit će pravnu proceduru Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kako bi preispitao i utvrdio ustavnost trenutnog naziva entiteta Republike Srpske.

- Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega, u multietničkoj zajednici kakva je BiH, za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH - govori priopćenje

Ustav Bosne i Hercegovine govori da su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna na teritoriju Bosne i Hercegovine odnosno u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj kao i u Brčko distriktu.

 - To je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima. Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen ni u nazivu, a drugi isključeni - dodaju još iz SDA.

Nesreća u Međimurju

Komentara 97

PR
prajdali100
16:13 23.01.2019.

Evo SDA i Izetbegović pričaju da su Hrvati konstitutivni narod.Ha ha ha ha ha ha...to ih " pošteni Hrvat" Komšić zastupa !!!? Cirkus.

AL
altruist
17:01 23.01.2019.

Treba ici u proceduru i promjena naziva "Bosnjak" i jezika "bosanski". Sve izmisljotine koje ne treba vise tolerirati kad su takvi.

HD
HDZSDP
16:06 23.01.2019.

Da imaju soli u glavi skužili bi da će na ovaj način samo još više učvrstiti srpsku ideju da se što prije maknu iz BiH. Ali jbga, kad tjeraš mak na konac... Nekoć, u ex. Yu, nitko nije htio sa srbima. Danas, u BiH, svi bježe od bošnjaka. Nitko ne voli kad mu drugi govori kako da se ponaša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije