Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nizozemska vodi Uniju

Sastančit će svaki mjesec dok se ne uvede straža EU

Nizozemski kralj s članovima EK i nizozemske vlade
Foto: Reuters
10.01.2016.
u 07:30

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je prekjučer u Amsterdamu da prijedlog o osnivanju EGOS-a “mora biti usvojen”, a nizozemski premijer Mark Rutte složio se s time.

Nizozemska kao predsjedateljica Vijećem Europske unije do 30. lipnja planira sazivati sastanke ministara unutarnjih poslova 28 država članica EU svaki mjesec, sve dok ne usvoje prijedlog Komisije o uspostavi Europske granične i obalne straže (EGOS), čime bi se države odrekle dijela suvereniteta u čuvanju svojih granica. Tako će i novi hrvatski ministar unutarnjih poslova po odlascima u Bruxelles biti najzaposleniji član nove vlade.

Poboljšati sigurnost

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je prekjučer u Amsterdamu da prijedlog o osnivanju EGOS-a “mora biti usvojen”, a nizozemski premijer Mark Rutte složio se s time.

– Migracije i sigurnost visoko su na dnevnom redu nizozemskog predsjedanja. Moramo učiniti više u poboljšanju sigurnosti na vanjskim granicama – rekao je Rutte. Dodao je kako će nizozemsko predsjedanje biti “pragmatično i usredotočeno na rezultate”.

– Želimo postići trojaki rezultat. Prvo, znatno ograničiti priljev izbjeglica. Brojke se moraju spustiti. Ne možemo nastaviti s tolikim brojkama kao dosad. Drugo, raspodijeliti teret između zemalja članica ravnomjerno, po mehanizmu relokacije. Treće, pobrinuti se da svaka država osigura dovoljne prihvatne kapacitete unutar svojih granica – rekao je Rutte.

I Zagreb pod pritiskom

Očekuje se da će, među ostalim, i Hrvatska biti pod pritiskom da poveća prihvatne kapacitete za zbrinjavanje izbjeglica, ali ne samo za smještaj na nekoliko dana u tranzitu, nego za dulji prihvat koji je dogovoren na krajem listopada u Bruxellesu. Tada je dogovoreno da sve zemlje od Makedonije do Slovenije povećaju prihvatne kapacitete za 50.000 mjesta, no zemlje nakon tog summita nisu ponudile ništa blizu tog broja. Nizozemski premijer Rutte izjavio je da će misao vodilja tijekom predsjedanja biti da se “obećanja moraju ispuniti”. EU očekuje i da Turska ispuni svoj dio obećanja iz akcijskog plana, Frans Timmermans, Nizozemac na mjestu potpredsjednika Europske komisije, izjavio je da je broj izbjeglica koji prelaze iz Turske u Grčku i dalje “relativno visok”. – Vidimo prve ohrabrujuće rezultate akcijskog plana s Turskom, ali daleko smo od toga da smo zadovoljni. Treba učiniti više – rekao je Timmermans.

>> EK i nizozemsko predsjedništvo: Smanjiti broj izbjeglica i spasiti Schengen

Komentara 14

Avatar abakus
abakus
08:09 10.01.2016.

Ne vidim zašto bi se uspostavljala Europska granična straža kad svaka država ima vlastitu policiju i vojsku i može čuvati svoje granice. Nije problem u ljudima koji bi granicu čuvali, već u ovlastima koje imaju. Obično stajanje na granici ni jednog ilegalnog migranta neće zaustaviti u njezinom prelasku. Htjeli mi to ili ne, oružje u rukama i dozvola njegove upotrebe jedini su jamac nepovredivosti granice, kao što je to, uostalom, oduvijek i bilo. Prema tome, nikakve koristi od EGOS-a ukoliko ne budu imali dozvolu upotrebe oružja, a ako tu dozvolu dobiju, onda su za čuvanje granice opet sasvim dovoljne snage koje svaka država EU već ima. Iskreno, meni sve ovo "vuče" na inscenirani napad na EU (prije poziva Merkelice ovakvih problema nije bilo) kako bi se postiglo upravo ovo: još veće prepuštanje suvereniteta država EU fantomskoj vladi koju nitko nije birao i koja nikome ne odgovara a redovito nam nameće svima kojekakve odredbe koje nitko (osim nekih manjih skupina) ne želi.

Avatar Brumiko
Brumiko
09:39 10.01.2016.

Drugim riječima, osniva se ENA: Europska narodna armija. Dolazit će k vama htjeli vi to ili ne. Moja prognoza slijedećih koraka: 1. Razoružavanje teritorijalnih obrani (npr. Hrvatske vojske). 2. Sprečavanje međunacionalnih sukoba (s migrantima).

I1
ing-12345
10:31 10.01.2016.

Nema potrebe za nikakvom EU stražom. Svaka zemlja članica EU može sama zaštiti svoje granice a pogotovo ako joj druge članice pomognu novčano. A relokaciju muslimana zaboravite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije