Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužba za genocid

Sands: Srbija i danas krši Konvenciju o sprečavanju genocida

Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
20.03.2014.
u 14:08

Srpska protutužba natjerala je Srbiju da se složi s definicijom genocida kao pokušajem istrebljenja relativno malog dijela naroda i na ograničenom području

U tijeku je drugi krug rasprave po međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid u Haagu.

Srpska protutužba natjerala je Srbiju da se složi s definicijom genocida kao pokušajem istrebljenja relativno malog dijela naroda i na ograničenom području, pa je izbila vlastiti argument da stradanja u istočnoj Slavoniji nisu dovoljno teška za definiciju genocida, ustvrdio je hrvatski zastupnik Philippe Sands, javlja HRT.

On je Srbiju optužio da i danas krši Konvenciju o sprečavanju genocida odbijajući dati podatke za još više od 800 nestalih osoba. Podsjećajući da ni jedan sud nije primijenio konzervativni pristup utvrđivanju genocida koji je u presudi za BiH zauzeo Međunarodni sud pravde, Sands je posredno upozorio suce najvišeg UN-ovog suda da će možda Konvenciju o sprečavanju genocida učiniti bespredmetnom ako neće biti ni jedne osuđujuće presude.

>> Nobilo: Greška političara je što su uopće podnijeli tužbu za genocid

Komentara 10

MR
MrkiMedo
14:34 20.03.2014.

Odlican argument!

BP
bpz2013
14:44 20.03.2014.

Velika čestitka , odvjetničkom, braniteljskom timu RH. Mislim da su članovi na dobrom putu da 'izvoljevaju pobjedu' na arogantnim timom RS. U njima u prilog samo jedno moje razmišljanje Već duže vrijeme, negdje kako su se stvarali uvjeti za formiranjenje i objavljivanje REGISTRA BRANITELJA o tome sam pisao, pa i nudio ideju da objavimo na webu otvoreni 'REGISTAR AGRESORA'!!! Na žalost ideja dosada ni od koga nije prihvaćen. No, mislim da popis iz Optužnice protiv odgovornih za razaranje Vukovara po K-14/04 ŽUPANIJSKOG SUDA U VUKOVARU, koji je objavljen na webu i gdje su nabrojani optuženi: VELJKO KADIJEVIĆ, BLAGOJE ADŽIĆ, ZVONKO JURJEVIĆ, BOŽIDAR STEVANOVIĆ, MILE MRKŠIĆ, VESELIN ŠLJIVANČANIN, MIROSLAV RADIĆ, VOJISLAV ŠEŠELJ i GORAN HADŽIĆ, može poslužiti kao osnova za kreiranje tog registra! Nakon toga slobodno ga možemo nadopuniti. Pored onih odgovornih za razaranje Vukovara, možemo navesti sve one u svom gradu koji imaju vezu s zločinima za vrijeme Domovinskog rata! Tako npr. i u našem gradu gdje je još 1992. godine izašla knjiga: „Živjeti u Slavonskom Brodu 1991-1992.“, a autori su u uvodu naveli da im je cilj "... upoznati javnost o teškim posljedicama koje su nosili nedužni građani Slavonskog Broda". Pa kako je urednik već naveo jedno ime i kako su u mnogim dokumentima navedena druga imena, možemo navesti sva ta imena u REGISTRU AGRESORA! Samo ukratko da se prisjetimo: u tom razdoblju (1991-1992) naš grad, Slavonski Brod prvo je bio i granatiran i bombardiran, pa opet za vrijeme borbi u Posavini nemilosrdno granatiran i raketiran i bombardiran. U Slavonskom Brodu i iz Slavonskog Broda bilo je blizu 400 poginulih civila i branitelja... A tu se dogodila jedna od najvećih tragedija u Domovinskom ratu jer od topničkih granata i „krmača“ iz JNA aviona poginuo jedan cijeli razred djece. Nedužna djeca(!) Tko je za sve te zločine odgovarao? Nitko, i nisam siguran da će ikad i odgovarati jer izgleda da ni naši vrli političari, ni javnost, a općenito ni oni čija bi bila dužnost da budu upoznati, kao npr. i Predsjednik, Vlada, Amnesty International i HHO nisu dovoljno upoznati!!! Valjda će nam spomenuti odvjetnički tim osvijetliti obraz!

Avatar pašče2
pašče2
16:20 20.03.2014.

hrvatski mediji izvještavaju ko...Drago Čosić sa rukometne utakmice Hrvatska-Danska.... skroz bez veze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije