Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova nacionalizacija

Samodol: Mirovinske fondove uzeti bankama i 
dati ih građanima

\'samodol_PXL_unu_100816\'
Pixsell
01.02.2011.
u 18:35

Banke se suzdržale od komentara, mirovinski fondovi traže vrijeme za konzultacije, a opozicija kritična prema prvom čovjeku Hanfe, koji najavljuje radikalne zahvate u zadnjoj godini mandata

Predsjednik uprave Hanfe Ante Samodol u intervjuu za mjesečnik Banka najavio je da će predložiti radikalnu izmjenu mirovinskog zakona koja će omogućiti da građani postanu vlasnici mirovinskih fondova. Sada su to banke i osiguravajuće kuće.

Ne boji se tužbi
– Ako banke na to ne pristanu, treba brutalno izmijeniti zakon i sadašnje fondove dodijeliti na upravljanje drugim povjereničkim institucijama koje će se osnovati. Fond nije pravna osoba i tu ne bi bilo kršenja prava vlasništva. Društva ne bi mogla niti podizati tužbe zbog gubitka jer su odavno namirila sve troškove osnivanja i upravljanja, izjavio je za mjesečnik, što je danas odjeknulo kao bomba u investicijskoj zajednici.

Govori li Samodol samo u svoje ime? Stoji li Vlada iza njega? Je li to najava nacionalizacije mirovinskih fondova, po uzoru na Mađarsku? Na ta su se pitanja danas uglavnom neuspješno tražili odgovori, a pozvani i prozvani ili su se izgovarali da intervju nisu vidjeli ili su, kao predstavnici mirovinskih fondova, tražili vrijeme za konzultacije.

Samodol ponavlja da su troškovi privatnog mirovinskog sustava previsoki – fondovi su od 2002. i početka rada zaradili 5 milijardi kuna, a u isto vrijeme trošak sustava bio je 3,4 mlrd. Fondovi kažu da su naknade bile samo 1,2 mlrd. kuna. Samodol kaže da na jednu kunu zarade dolazi 65 lipa troška te bi ga smanjio na 40 lipa, što je inače u nadležnosti Hanfe.

Problem i dalje ostaje
"Brutalno" zadiranje u vlasničku strukturu društava za upravljanje fondovima ipak nema veze s troškovima sustava i otvara pitanje što će država učiniti sa 36,3 milijarde kuna, koliko je novca u 2. stupu. Time što bi članovima omogućila da postanu suvlasnici ne bi se riješio glavni problem, a to je činjenica da ni na srednji ni na dulji rok Hrvatska neće moći zadržati dostignutu razinu mirovinskih prava. Državni sustav opterećuju umirovljenici i prava koja nisu temeljena na uplatama, a privatni je preslab da bi nadoknadio manjak.

Komentara 18

OB
-obrisani-
21:24 01.02.2011.

Moramo uzeti šoldi ee

OB
-obrisani-
19:19 01.02.2011.

da komunisti time \"gospodare\" heheheheehe sad vec nemaju kaj krasti i haracit sad su predlozili ovom mamlazu da bi to oni mogli \"voditi\" hihihihihihihhi

DU
Deleted user
22:35 01.02.2011.

fondovi? prevara bez posljedica. koji bagatelizam s obvezom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije