Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedna od posljednjih želja iračkoga diktatora odnosi se na srpskog radikala i ratnog zločinca

Sadamova odvjetnica brani Šešelja

obz_odvjetnica_txt.jpg
import
22.12.2006.
u 13:49

Jednu od posljednjih želja svrgnutog iračkog dikatotora Sadama Huseina, koji je osuđen na smrt vješanjem, trebala bi ispuniti upravo njegova dugogodišnja prijateljica i odvjetnica Bushra Al Khalil. Poznatu libanonsku odvjetnicu Sadam Husein zamolio je da preuzme obranu predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, kojemu se pred Haaškim tribunalom sudi za ratne zločine počinjene nad Hrvatima i muslimanima.

Sadam Husein, koji ni sam nije uspio izbjeći smrtnu presudu, neobičnu je želju odvjetnici obrazložio dugogodišnjim prijateljstvom sa srpskim ratnim zločincem i potrebom da mu pomogne izvući se iz situacije iz koje ni sam nije uspio. Za dvadesetak dana Bushra Al Khalil trebala bi otputovati u Beograd na sastanak s odvjetničkim timom Vojislava Šešelja kojemu bi se uskoro trebala pridružiti u pripremi obrane srpskog ratnog zločinca.

– Neposredno prije mojeg zadnjeg posjeta Sadamu Huseinu, desetak dana nakon što mu je izrečena smrtna kazna, dobila sam poziv g. Amjada Mikatija, predstojnika ureda Vojislava Šešelja, da se pridružim odvjetničkom timu Vojislava Šešelja. Tada sam još uvijek imala previše obveza s obranom Sadama Huseina i nisam mogla prihvatiti ponudu. No, u zadnjem razgovoru sa Sadamom prenijela sam mu pozdrave Vojislava Šešelja te spomenula njegovu želju da ga branim pred Haaškim sudom.

Sadam mi je sugerirao da se prihvatim njegove obrane jer, kako je rekao, riječ je o velikom čovjeku koji je zajedno s Miloševićem radio sve kako bi sačuvao Jugoslaviju i suprotstavio se američkom imperijalizmu na Balkanu – otkriva Bushra Al Khalil.

Na naše pitanje je li upoznata s činjenicom da je paravojna formacija pod zapovjedništvom Vojislava Šešelja počinila pokolj nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj i BiH, Bushra je odgovorila:

– Sadam mi je objasnio da se na području Jugoslavije vodio građanski rat i da su sve optužbe na račun Šešelja lažne. Uostalom, Vojislava Šešelja osobno sam srela nekoliko puta u Bagdadu jer je predsjedao koordinacijskim odborom kojem su se 70-ih godina pridružili poznati svjetski intelektualaci koji su se zalagali za ukidanje sankcija Iraku. Osim toga, kao odvjetnica, smatram da nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja.

Bushra, koja i sama Sadama Huseina smatra velikim vođom i uzorom, objasnila nam je odakle potječe toliko prijateljstvo između srpskog radikala i iračkog diktatora.

– Sadam mi je rekao: Šešelj je poput mene, veliki domoljub i nacionalist. Osim toga, ideologija Ba’th partije ista je kao i ona Šešeljeve Radikalne stranke. Kako svi Arapi žele živjeti u jednoj državi, tako i Šešelj želi da svi Srbi žive u jednoj državi.

Kad god je imao prilike, Sadam je rado primao svoga istomišljenika Šešelja, a Šešelj ga je posjećivao barem dva puta godišnje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije