Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najava h. clinton

SAD će nakon pobjede Suu Kyi ublažiti sankcije nad Mijanmarom

Hillary Clinton sa Suu Kyi
AFP/ PIXSELL
05.04.2012.
u 12:56

Washington će omogućiti američka ulaganja u mijanmarsko gospodarstvo, i to u poljoprivredi, turizmu, telekomunikaciji i bankarstvu

Amerika će nakon dva desetljeća izostanka iz Mijanmara ponovno otvoriti veleposlanstvo u toj zemlji nakon što su rezultati parlamentarnih izbora zadovoljili njihova očekivanja. Najavom otvaranja veleposlanstva američka državna tajnica Hillary Clinton potvrdila je da je SAD spreman olabaviti sankcije u znak priznanja demokratskih promjena u Mijanmaru. Washington će, prema prvim najavama, omogućiti američkim kompanijama da ponovno ulažu u mijanmarsko gospodarstvo, javlja Guardian te će omogućiti da američke tvrtke ponude financijske usluge Mijanmaru.

Iako je ispred Mijanmara dug put, narod je "dramatičnom demonstracijom volje" pokazao da je spreman na promjene, tvrdi Clinton, i najavljuje da SAD potpuno priznaje i prihvaća događaje koji su rezultirali pobjedom Suu Kyi na parlamentarnim izborima.

Iako Clinton nije govorila o tome na kojim će poljima SAD umanjiti sankcije i pomoći Mijanmaru, doznaje se kako će to najvjerojatnije biti ulaganja u poljoprivredu, turizam, telekomunikacije i bankarske usluge.

Washington zauzvrat traži oslobađanje mijanmarskih političkih zatvorenika, ukidanje zabrana za one zatvorenike koji su već pušteni na slobodu, pomirenje s etničkim skupinama koje su se dugo vremena protivile vladi te ukidanje svih veza sa Sjevernom Korejom.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
13:16 05.04.2012.

Gospođa Aun Sang Su Kyi je hrabra i draga osoba, no vidimo licemjerstvo američke vanjske politike još jedanput na djelu. Oni će tek nakon pobjede gospođe Aun Sang Su Kyi ublažiti sankcije njezinoj zemlji u poljoprivredi, telekomunikaciji i bankarstvu. Još se jedanput pokazuje da je demokracija dobra samo kad to njima odgovara. Isto kao što su npr. Austrijancima uveli sankcije kad je demokratskim putem vlast s konzervativcima formirao pok. Jorg Haider 2000. godine. Čisto licemjerstvo!

DO
DoktorAmer
13:51 05.04.2012.

Pa da nije bilo americkog pritiska, nebi bilo ni izbora i ove izborne pobijede.

OB
-obrisani-
18:47 05.04.2012.

Što ima u Burmi za pokrasti i kome trebju američla ulaganja ? Nisu to ulagači,nego lopovi i otimači.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije