Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveti arhijerejski sabor

Sabor SPC: Suverenitet Srbije na Kosovu se ne smije dovesti u pitanje

Kosovo
Foto: Reuters/PIXSELL
08.11.2018.
u 07:20

Obveze svih prema Kosovu danas su utoliko veće jer se, po ocjeni Sabora SPC, Srbija nalazi „pred sve jačim međunarodnim pritiscima“

Puni suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji ne smije se dovesti u pitanje ni po koju cijenu, priopćio je u srijedu navečer, poslije izvanrednog zasjedanja, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) i pozvao državne dužnosnike da "umjesto na traženju što bržeg sporazuma s Prištinom, više pažnje posvete izgradnji jedne državne i nacionalne platforme" u čijoj bi pripremi sudjelovale sve relevantne institucije društva.

Kosovo nikada nije bilo, niti može biti samo političko pitanje za čije rješavanje monopol imaju isključivo državni organi, ocijenili su najviši crkveni velikodostojnici SPC-a.

„Pitanje Kosova i Metohije - kroz svu povijest i danas - prije svega je pitanje opstojnosti naših svećenika, monaha, vjernika i, naročito, naših drevnih svetinja bez kojih ne bismo bili ono što jesmo“, navodi se u priopćenju.

Naglašava se da se o opstojnosti srpskog naroda, na Kosovu „poglavito najugroženije većine koja se nalazi južno od Ibra“, nije moguće govoriti bez očuvanja crkava i manastira „samo kao kulturno-povijesnih spomenika, čija je opstojnost, navodno, moguća bez opstanka našeg naroda“.

Obveze svih prema Kosovu danas su utoliko veće jer se, po ocjeni Sabora SPC, Srbija nalazi „pred sve jačim međunarodnim pritiscima“ da pristane odreći se Kosova ili kroz priznavanje Kosova izravnom ili prešutnom suglasnošću da Kosovo dobije članstvo u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama.

"Bilo kakav potpis koji bi omogućio priznanje Kosova, sudjelovanje u UN ili odricanje Srbije od Kosova pod bilo kojom formom, zauvijek bi ukinuo svako povijesno pravo Srbije na ovim temeljnim prostorima naše duhovnosti i državnosti", upozorava Sabor SPC.

U priopćenju se naglašava kako „poglavito zabrinjava“ što se „pod vidom navodnog razgraničenja između Srba i Albanaca” nameće mogućnost odvajanja „ako ne cijelog, a ono najvećeg i najvažnijeg dijela Kosova i Metohije iz sastava Srbije i njegovo priznanje kao dijela bilo neovisnog Kosova ili čak takozvane Velike Albanije“. Posljedice takve odluke bile bi tragične za opstojnost Srba i njihovih svetinja na Kosovu, konstatira Sabor SPC, uz ocjenu da bi većina „bez adekvatne zaštite i sigurnosti, bila prinuđena na iseljavanje sa svojih povijesnih prostora“, gdje bi se formiralo „jedno etnički čisto albansko društvo, uz brisanje svih tragova našeg povijesnog postojanja“.

Srpska pravoslavna crkva uvijek je podržavala izgradnju društva u kojem ljudi različitog podrijetla mogu živjeti u miru, uz punu zaštitu i poštovanje svog vjerskog, kulturnog i narodnog identiteta, istaknuto je u priopćenju poslije izvanrednog zasjedanja Sabora SPC, posvećenog problemu Kosova.

Episkopi SPC pozvali su srbijanske državne dužnosnike da "umjesto na traženju što bržeg sporazuma s Prištinom, više pažnje posvete izgradnji jedne državne i nacionalne platforme" u čijoj bi pripremi sudjelovale sve relevantne institucije društva. Dodaje se da "istodobno, treba nastaviti izgradnju povjerenja i razumijevanja i s kosovskim  Albancima i ostalim ljudima dobre volje koji žive na Кosovu i Metohiji i drugim dijelovima Srbije".

Nakon oružanih sukoba koncem 90-ih, okončanog ulaskom međunarodnih mirovnih snaga (KFOR) i povlačenjem srpske vojske i policije, te odlaska oko 200.000 Srba s Kosova, vlasti u Prištini su, uz potporu zapadnih zemalja, proglasile neovisnost Kosova koju Beograd ne priznaje, nazivajući kosovsku vlast "privremenim institucijama".

Pregovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine vode se pod okriljem EU, uz čije posredovanje je u travnju 2013. postignut Briselski sporazum, a ključna primjedba srpske strane je da Priština nije ispunila svoju obvezu iz tog dokumenta i formirala Zajednicu srpskih općina.

Srbija je suočena s pritiscima EU i Zapada da s Kosovom postigne pravnoobvezujući sporazum kao preduvjet za nastavak eurointegracija, a posljednjih mjeseci u opticaju je ideja o mogućnom razgraničenju, čak i razmjeni teritorija, no glavni pregovarači, predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaci, za to nisu osigurali potporu ni na političkoj sceni ni šire u društvu.

Patrijarh SPC Irinej sredinom listopada je u jednom intervjuu ocijenio da se predsjednik Vučić "lavovski bori za Kosovo i Metohiju i to pod neviđeno neravnopravnim uvjetima" istaknuvši kako "nadu i utjehu ulijeva" to što Vučić izjavljuje kako "neće nametati svoju volju i svoja eventualna rješenja, već da će poštivati slobodno izraženu narodnu volju, pa makar se s njom intimno ne bi slagao".

Kako je tada poručio Irinej, crkva po svojoj prirodi ne donosi državne i političke odluke, ali "ima pravo, a još više dužnost i obvezu, ukazati na vječita mjerila i vječite vrijednosti".

Pogledajte i video: Obuka kosovske vojske

Komentara 28

PU
Pukovnik
07:29 08.11.2018.

Suverenitet Srbije nad Kosovom nije upitna. Odgovor na to pitanje davno je dat. Kosovo je samostalna država.

BU
Budak
09:42 08.11.2018.

Šta kaže crnogorska PC na to? Ah, da prekinuti su odnosni kao i politički pa vjerojatno ništa.

HL
Hladan
07:57 08.11.2018.

Hebote, pa ovi popovi iz SPC su ocito prespavali desavanja u zadnjih 20 godina! Neka im netko ukljuci barem TV kad vec ne znaju sto je to internet!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije