Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
noćna mora za beograd

Kosovski vojnici Srbi, Vučić: 'Obučavaju ih da pucaju na svoje'

Foto: Ljiljana Haidar Diab
1/9
02.11.2018.
u 08:48

Na osnovi svih analiza koje smo napravili s prijateljima iz NATO-a, što se tiče strateške sigurnosti, imat ćemo pet tisuća aktivnih i tri tisuće pričuvnih vojnika, otkriva Kadri Veseli

Nakon što je Večernji list 27. listopada u prilogu Obzor objavio reportažu o oružanim snagama Kosova u kojima se nalaze i pripadnici etničkih Srba, reagirao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić koji je odmah pozvao kosovske Srbe da ne sudjeluju u vojsci Kosova, čije su osnivanje najavile vlasti u Prištini.

Naime, Vučić je tijekom zajedničke sjednice srpske vlade i predstavnika Srba s Kosova u Beogradu rekao kako prištinske vlasti planiraju predstaviti vojsku Kosova 28. studenoga, na Dan albanske zastave, albanski nacionalni praznik.

Podrška NATO-a i SAD-a

“Još jedanput pozivam Srbe s Kosova i Metohije da u tome ne sudjeluju. Javno i otvoreno ih pozivam da ne sudjeluju u formiranju vojske Kosova jer tu vojsku formiraju ni zbog čega drugog već samo da bi te Srbe iskoristili da jednog dana zapucaju na Srbe. Pozivam Srbe da im ni na koji način u tom prljavom poslu ne pomažu. U prljavom poslu gaženja čak i vlastitog ustava”, pozvao je Vučić Srbe na Kosovu kako one koji još nisu pristupili tako i one koji jesu da izađu.

Poziv predsjednika Aleksandra Vučića Srbima da ne sudjeluju u vojsci Kosova, za Večernji list komentirao je i predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli optužujući predsjednika Srbije za manipulaciju s kosovskim Srbima.

– Bez obzira na proteste koji dolaze iz Beograda, odlučni smo osnovati vojsku Kosova i tu više nema povratka – kazao je za Večernji list Kadri Veseli.

“To ćemo odraditi zajedno s međunarodnom zajednicom i u stalnom smo kontaktu sa SAD-om kao i našim partnerima iz NATO-a, Njemačkom, Francuskom, Italijom, Hrvatskom, Velikom Britanijom... Zbog pritisaka iz Beograda, srpska lista je bila suzdržana u usvajanju zakona o kosovskoj vojsci i otvoreno su rekli da su protiv. Imali smo dvije opcije oko inicijative osnivanja oružanih snaga Kosova.

>> Pogledajte kako je bilo na obuci kosovske vojske 

Prva, preko zakona o transformaciji sigurnosnih snaga Kosova u oružane snage, a druga preko mijenjanja ustava, što nije bilo moguće učiniti s obzirom na to da je srpska lista bila protiv. Zato smo se odlučili na transformaciju, za što nam nije bila potrebna dvotrećinska podrška kao i podrška srpske liste”, istaknuo je Veseli dodajući da je Kosovo zemlja koja želi mir i dobrosusjedske odnose, a ne rat.

“Ta transformacija ne znači da ćemo mi krenuti u rat ili voditi agresivnu politiku, kako to Vučić želi prikazati. To potpuno razumiju naši građani srpske nacionalnosti koji su unatoč pritiscima iz Beograda ušli u redove vojske Kosova. Do kraja godine vojska Kosova bit će potpuno formirana. Zadatak vojske bit će isključivo borba protiv terorizma i globalna prijetnja ne samo Kosovu već i ostalim zemljama regije uključujući Srbiju. Ovo što se Vučić protivi i poziva Srbe da se ne uključuju u vojsku Kosova nije ljudski ni korektno. Mi smo neovisna država i Srbi koji žive na Kosovu ravnopravni su građani Republike Kosova.

Velikim pritiskom koji, nažalost, čini Beograd na vojnike i pripadnike policije etničkih Srba, Srbija radi veliku grešku jer Kosovo će ići naprijed, sa Srbijom ili bez nje. Mi želimo da naša vojska bude nacionalna i neće imati veze s vjerskom ni etničkom pripadnošću. To za sada uspijevamo bez obzira na pritiske iz Beograda”, kazao je Veseli demantirajući glasine koje dolaze od srpskih dužnosnika i medija da se na vladu Kosova radi velik pritisak SAD-a i EU da odustane od svoje nakane osnivanja vojske.

– Nikakvih pritisaka nema na nas. Mi vojsku ne osnivamo sami, već upravo uz podršku i pomoć SAD-a i NATO-a. Volio bih da predsjednik Vučić više sluša savjet američkih prijatelja, a ne se oslanjati na Ruse jer bi tada imao manje glavobolje i više dobrih rezultata i uspjeha – naglasio je predsjednik parlamenta Kosova Kadri Veseli ističući kako on ima iznimno dobre odnose sa Srbima i srpskom listom na Kosovu jer su oni svjesni da su njihova perspektiva i budućnost ovdje na Kosovu.

Foto: Ljiljana Haidar Diab

Sigurnosne snage Kosova do sada su imale ograničene misije. Za sada je čuvanje integriteta i suvereniteta Kosova bila zadaća samo NATO-ovih snaga (KFOR) na Kosovu koje imaju raspoređene 4000 vojnika na tom teritoriju. Snage KFOR-a ondje su prisutne gotovo dva desetljeća nakon završetka rata na Kosovu, kada su snage Sjevernoatlantskog saveza zračnim napadima zaustavile ubijanje i protjerivanje albanskih civila koje su provodile srpske snage. Međutim, sada nakon transformacije sigurnosnih snaga u vojsku, čuvanje integriteta i suvereniteta Kosova bit će zadatak Oružanih snaga Kosova.

Na posao s maskom

– Na osnovi svih analiza koje smo napravili s prijateljima iz NATO-a, što se tiče strateške sigurnosti, imat ćemo pet tisuća aktivnih i tri tisuće pričuvnih vojnika. Za sve to imamo i punu potporu gotovo svih članica NATO-a. Izradili smo svoj dugoročni plan koji će trajati deset godina. Naša vojska bit će sastavljena od svih građana Kosova i bit će u službi cijelog naroda na Kosovu bez obzira na etničku i vjersku pripadnost i čuvat će suverenitet i integritet Republike Kosovo. U redovima kosovske vojske ima deset posto pripadnika drugih etničkih skupina, Srba, Bošnjaka, Goranaca, Roma – govori Veseli otkrivajući nam zašto ga gotovo svi srpski dužnosnici smatraju “gospodarom života i smrti na Kosovu”.

– Ne znam zašto me se boje. Najvjerojatnije zato što sam rođen na području Mitrovice i imam jako dobre odnose sa srpskom zajednicom pa me pokušavaju diskreditirati i prikazati kao najvećeg zmaja kako bih izgubio povjerenje Srba na Kosovu, koji me poštuju i cijene – naglasio je Veseli, koji nam otkriva da, po savjetu liječnika, svaki dan, zbog bacanja suzavca, na posao dolazi sa zaštitnom maskom.

Bez obzira na velike pritiske iz Beograda, i Srbi ulaze u vojsku Kosova

1/7

Komentara 49

BA
balance
09:17 02.11.2018.

Kako dad to Vučko! Kako se je zvala vojska tkz Rsk? Ah daaa to je bio goloruki Srpski narod!!

PI
Picgauer
11:48 02.11.2018.

Svaka podrska kosovarima na osnivanju njihove vojske.

DU
Deleted user
09:01 02.11.2018.

Kosovo Republika. Dakle moraju imati i svoju vojsku. Samo naprijed, neka vučo kmeči. Imate potporu Hrvata a pomoči čemo vam i opremom i naoružamjem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije