Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA O NEKOLIKO TOČAKA

Sabor će u petak izvanredno zasjedati, slijedi pauza do 15. siječnja

Zagreb: HDZ igrao na sigurno i na dopunu dnevnog reda doveo sve zastupnike
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.12.2022.
u 02:30

Ovoga puta, izvanrednu sjednicu tražila je Vlada kako bi Sabor razmotrio i glasovao o Prijedlogu Strategije digitalne Hrvatske do 2032. te o izmjenama zakona o kreditnim institucijama i o poljoprivredi.

Hrvatski sabor će u četvrtak, posljednjeg redovitog radnog dana u ovoj godini, raspraviti prijedlog Strategije digitalne Hrvatske do 2032. i izmjene Zakona o poljoprivredi.  U petak, 16. prosinca, Sabor će izvanredno zasjedati, te glasovanjem o brojnim točkama, među kojima su obuka ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM, ustavne promjene te izmjene Zakona o radu, zaključiti ovogodišnji rad.

Sabor redovito zasjeda od 15. siječnja do 15. srpnja te od 15. rujna do 15. prosinca, a izvan tih tih rokova zasjeda izvanredno na zahtjev predsjednika Republike, Vlade RH te većine svih zastupnika.

Ovoga puta, izvanrednu sjednicu tražila je Vlada kako bi Sabor razmotrio i glasovao o Prijedlogu Strategije digitalne Hrvatske do 2032. te o izmjenama zakona o kreditnim institucijama i o poljoprivredi.

Strateški ciljevi Strategije digitalne Hrvatske do 2032.

Razvoj inovativnoga digitalnog gospodarstva i javne uprave, povećanje dostupnosti i uporabe optičkih i 5G mreža te digitalnih kompetencija stanovništva, strateški su ciljevi Strategije digitalne Hrvatske u idućem desetljeću.

Nositelj izrade Strategije je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva. 

Provedbom politika i ostvarivanjem ciljeva iz Strategije udio ICT sektora do 2032. u BDP-u bi se trebao povećati na 13 do 15 posto. Usporedbe radi, 2019. bio je oko 4,5 posto.

 Procjena je da će za njenu provedbu do 2032. trebati oko sedam milijardi kuna.  Očekuje se da nova strategija pridonese da Hrvatska do 2032. postane zemlja digitalno i gospodarski konkurentnih poduzeća i digitalizirane javne uprave, pri čemu je važno da se u digitalne procese aktivno uključe sve razine vlasti i građani.  Saborski zastupnici raspravit će i izmjene Zakona o poljoprivredi kojima se omogućuje pravovremena primjena odobrenog nacionalnog strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike vrijednog 3,75 milijardi eura, a čija primjena počinje 1. siječnja. Ujedno se pravno uređenje ekološke proizvodnje i njenog označivanja usklađuje s posljednjim izmjenama pravne stečevine EU, uvodi novi upisnik posjednika žitarica, uljarica i njihovih proizvoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije