Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob interesa

Željko Sabo: Nisam plakao pred povjerenstvom

sabo
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
23.01.2014.
u 15:19

Željko Sabo kažnjen je zbog članstva u Nadzornom odboru Borova, članstva u upravi svoje tvrtke Veki Va te propusta prenošenja upravljačkih prave te tvrtke

Povjerenstvo za sukob interesa uz odluku o Šegonu odlučilo je danas i da su saborski zastupnik i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo te saborski zastupnik Milorad Pupovac prekršili Zakon o sukobu interesa te ih kaznilo novčanim kaznama.

Željko Sabo kažnjen je zbog članstva u Nadzornom odboru Borova, članstva u upravi svoje tvrtke Veki Va te propusta prenošenja upravljačkih prava te tvrtke, a sankcija za to mu je obustava dijela neto plaća u iznosu od 5000 kuna u dva mjesečna obroka. Kao olakotna okolnost uzeto je to da njegova tvrtka Veki Va nikad nije stvarno poslovala te da je Sabo zbog toga mislio kako je izbrisana iz registra.

Povremeno radio na crno

– Najvažnije mi je da se zna kako se nisam materijalno okoristio ni na koji način. Teško je 22 godine nakon rata govoriti o snalaženju nas prognanika – rekao je drhtavim glasom Sabo te objasnio da je tvrtku osnovao samo da bi lakše prelazio granicu prema Austriji u kojoj je kod svoje tete, priznao je, povremeno radio i na crno.

– Zato sam se već ispričao austrijskim veleposlanicima, ali morao sam prehraniti svoju obitelj. Toliko godina prođe, toliko vlada prođe. Svi govore brišu se tvrtke koje su neaktivne pa misliš i da je tvoja izbrisana – nastavio je Sabo koji je sebe nazvao djetetom kombinata Borova.

On je, kako kaže, bio posljednji direktor Borova prije rata te je spas za radnike Vukovara.

– Ne mogu od tamo odstupiti. Molim vas da ostanem tamo. Dajte mi rok od 90 dana da tamo izađemo iz predstečajne nagodbe i da radnici mogu zaraditi bar dvije tisuće kuna – zamolio je Sabo te pitao može li se i kazna od 5000 kuna uplatiti u fond za stipendije grada Vukovara što uplaćuje već dvije godine.

Nakon objave medija da je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo prilikom sastanka Povjerenstva za sukob interesa zaplakao pred članovima Povjerenstva priopćenjem za javnost oglasio se i sam Sabo.

– Nije istina da sam zaplakao, ni suze nisam pustio na Povjerenstvu za sukob interesa. Povjerenstvo je u mojem slučaju ustanovilo da moja tvrtka VekiVa nije imala nikada i nikakvo poslovanje od osnutka do gašenja – navodi Sabo dodajući da mu je Povjerenstvo izreklo kaznu od 5000 kuna zbog toga što je član Nadzornog odbora tvrtke Borovo, a što kao dužnosnik ne može biti.

– Činjenica je da sam tražio i zamolio od Povjerenstva za sukob interesa da dozvoli moje članstvo u Nadzornom odboru Borova dok se ne riješi pitanje predstečajne nagodbe tvrtke te da 5000 kuna kazne uplatim u Fond za stipendiranje studenata u gradu Vukovaru. Istina je, kad govorimo o prošlosti, ratu i svim stradanjima mene i moje obitelji, te duboke emocije evidentne su i u mom glasu kao što je to bilo i na Povjerenstvu za sukob interesa – rekao je Sabo.

Proces dokapitalizacije

Povjerenstvo je pristalo na rok od 90 dana, no odbilo je zahtjev da se kazna uplati za stipendije jer, kako su objasnili, nemaju zakonske mogućnosti za to.

Milorad Pupovac kažnjen je sa 9000 kuna koje mora uplatiti u tri rate zbog članstva u Nadzornom odboru Tesla banke. U svom pismenom očitovanju Pupovac je objavio da je on vodio inicijativu za osnivanje banke pa je bio dužan prihvatiti dužnost člana odbora.

Njegovo napuštanje te dužnosti bilo je odgođeno zbog završetka procesa dokapitalizacije nakon čega bi se tek ispunili uvjeti za njegovo razrješenje. Proces dokapitalizacije trenutačno je u tijeku pa bi uskoro mogao izaći iz odbora.

>> Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Šegona

Komentara 79

DU
Deleted user
12:18 23.01.2014.

Predlažem osnivanje solidarnog fonda za ovu dvojicu siromaha da nekako plate kazne.

AB
abendblatt
12:27 23.01.2014.

Evo opet jednog "najtezeg dana" u zivotu Zeljka Sabe, a Pupovca, osnivaca banke opet nitko ne razumije, ni cestitke mu ne urucuju, stvarno strasno, oba su muljare.

TP
Tihomir Prdež
12:31 23.01.2014.

Drhtavim glasom kroz suze... kad su ono dodjele Oscara? A Pupavka...što reć, bit će da je ovo opet netolerancija prema srbima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije