Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDE I ZAKONI Federalni Parlament ugrozio postojanje entiteta s odgodom odluke

Sa 500 milijuna starog duga Federacija srlja u propast

16.04.2009.
u 23:00

Zastupnički dom Parlamenta Federacije danas je, odgađajući s donošenjem odluke o obveznicama za isplatu stare devizne štednje, teško ugrozio financijski sustav, a skora presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu mogla bi ovaj entitet staviti pred nemoguć izbor i potpunu blokadu.

Kamata 300 milijuna
Pred Sudom u Strasbourgu nalazi se više tisuća žalbi starih deviznih štediša koji godinama od institucija BiH traže isplatu onoga što su imali na računima prije izbijanja rata. Ukupno se u FBiH radi o potraživanjima vrijednim 200 milijuna maraka bez uračunatih kamata.

Procjenjuje se da bi težina konačnih presuda bila oko 500 milijuna, što bi u godini teške krize veći entitet praktično dovelo pred raspad. Donošenje odluke kojom bi praktično Federacija jamčila za isplatu potraživanja prijeratne devizne štednje bio je posljednji adut da se ne dogodi neminovna potpuna blokada federalnog proračuna. “Razočaran sam ponašanjem i odnosom federalnog Parlamenta.

Ispada da je jedino ministru financija stalo do održanja financijske stabilnosti i neblokiranja proračuna Federacije BiH”, rekao je za Večernjak Vjekoslav Bevanda, koji je i dopredsjednik Vlade FBiH. Nakon nedavne presude Ustavnoga suda BiH, koji je stao na stranu odluka Vlade Republike Srpske koja je samostalno krenula u poravnanje stare devizne štednje, štediše u Federaciji dovedene su u krajnje nepovoljan položaj. Odugovlačenje Parlamenta da pokaže ozbiljnost pred stanjem koje može nastupiti je nevjerojatna.

Godina nestabilnosti
Scenarij, uz financijski kolaps, vodi i k političkoj nestabilnosti, neredima, čak i mogućim konfliktnim situacijama. Zakon se odnosi se na štediše domaćih banaka, i to samo one koji su dosad završili postupak verifikacije svojih potraživanja. Za one koji to nisu uradili bit će omogućen dodatni rok od dva mjeseca, prvotno zakonom predviđen između travnja i lipnja, ali će i on morati biti prolongiran.

Fiksna kamata na obveznice je, prema Vladinu prijedlogu, 2,5% godišnje, a jedna obveznica vrijedit će jednu marku. Godišnja kamata na iznos duga od početka 1992. je 0,5 posto.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije