Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
regionalna suradnja

S Mađarima protiv poplava i leda na Dunavu

Trebež,poplava
Željko Gašparović/VLM
09.05.2014.
u 07:53

Cilj projekta je unaprjeđenje spremnosti i suradnje ovih dviju županija zemalja članica EU, u slučaju opasnosti od katastrofalnih poplava i ledopoplava na Dunavu na području Vukovarsko-srijemske županije

Vukovarsko-srijemska županija nositelj je projekta "Pripravnost u slučaju poplave i ledoplave" u okviru natječaja Europske unije – "Projekti prevencije i pripravnosti u području civilne zaštite i onečišćenja mora" u kojemu je partner Baranjska županija u Mađarskoj.

Cilj projekta je unaprjeđenje spremnosti i suradnje ovih dviju županija zemalja članica EU, u slučaju opasnosti od katastrofalnih poplava i ledopoplava na Dunavu na području Vukovarsko-srijemske županije. Budući da jedan partner mora biti iz EU aktivirana je suradnja s Mađarskom i Poljskom, a partneri su predložili i suradnju sa Srbijom, kao susjednom državom koja je tek na putu pridruživanja Europskoj uniji te Njemačkom. Tim su povodom partneri, mađarska i hrvatska županija, u Vinkovcima održali radni sastanak na kojemu su razgovarali o projektu kojega će kandidirati na strukturne fondove EU.

- Želimo s mađarskim partnerima izraditi elaborat i projekt o pripravnosti u slučaju poplave, a moguće i ledoplave i kandidirati ga za EU fondove. Vrijednost je 625 tisuća eura od čega po 25 posto snosimo mi i mađarski partner tako da nas projekt ne bi puno koštao, a donio bi dosta. Još nismo dogovorili detalje, ali novac ćemo uložiti u edukaciju i opremu koja će zajamčiti sigurnost ljudima i njihovoj imovini u slučaju poplave. Želimo poslati poruku i drugim županijama neka slijede naš primjer jer mi smo prvi koji koristi novac EU u ovu namjenu - kaže Zdravko Kelić, vukovarsko-srijemski dožupan. Robert Karsa, zamjenik direktora Odjela za upravljanje katastrofama Baranjske županije, kaže kako imaju iskustva oko EU fondova i zato rade na više projekata s hrvatskim županijama koje graniče s Mađarskom.

- Prikupljamo iskustva s obje strane kako su uzajamno pomoći u slučaju poplave ili ledoplava. Prije dvije godine imali smo slučaj kada se Dunav zaledio problem su rješavale dvije države, Mađarska i Hrvatska. Imamo ekipu za borbu protiv leda na Dunavu koji djeluju brodovima, ako nije moguće brodovima, eksplozivom. Ovakvi projekti su realnost jer nikada ne znamo kakva se opasnost može dogoditi - rekao je Robert Karsa.

>>Oranice i prometnice pod vodom, najteže u Općini Zdenci i Čađavica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije