Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza u siriji

Rusija u sirijsku luku Tartus poslala svoje vojne brodove

uss george hw bush
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
28.11.2011.
u 16:51

Ruska vojska tvrdi kako potez nije povezan s trenutnom krizom u Siriji, već je isplaniran prije godinu dana.

 

Rusija je u ponedjeljak poslala vojne brodove u svoju vojnu bazu u Tartusu u Siriji, prenosi ruski portal RT. Međutim, ruska vojna vrhuška tvrdi kako ovaj potez nije povezan s trenutnom krizom u Siriji, već je planiran još prije godinu dana. SAD je još prošlog tjedna u sredozemnu bazu poslao nosač zrakoplova USS George HW Bush.

Ova vijest dolazi u istom danu kao i ona o zaključku Istražnog povjerenstva UN-a o tome kako je sirijska vojska počinila zločin protiv čovječnosti nakon što su saslušali svjedočenja 223 žrtve. Zbog toga su pozvali Siriju da prestane sa kršenjem ljudskih prava, da oslobodi zarobljene i da dopusti pristup medijima, prenosi CNN.

Juppe: Sirijskoj su vladi dani odbrojani

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe u ponedjeljak je poručio kako su sirijskoj vladi dani očito "odbrojeni" i postala je "potpuno izolirana", prenosi BBC.

– Stvari se, nažalost, kreću sporo, ali su uznapredovale nakon što je Arapska liga, koja ima znatnu političku vrijednost, odlučila nametnuti neke sankcije koje će još više izolirati sirijski režim – izjavio je Juppe za jednu radio-postaju France Info.

Arapska je liga u nedjelju odlučila nametnuti sankcije Siriji, zemlji u kojoj je u prosvjedima protiv predsjednika Bašara al-Asada od ožujka prema procjenama UN-a poginulo više od 3500 ljudi. Sankcije uključuju zamrzavanje imovine i embargo na ulaganja, a nametnute su nakon što je Sirija odbila dopustiti ulazak u zemlju za 500 promatrača Arapske lige.

Predložio koridor

Kako piše Telegraph, Juppe je prošli tjedan izjavio da će Francuska svoje partnere u Europskoj uniji pozvati na razmatranje postavljanja posebnih koridora kojima bi se sirijskom narodu omogućio bijeg od sirijskog režima, no poslije je dodao da bi za taj potez bila nužna suglasnost samog režima ili međunarodni nadzor.

– To smo već radili u drugim situacijama i to je jedini način da se olakša položaj stanovništva – rekao je Juppe.

Komentara 346

PH
Prometej.hr
00:34 29.11.2011.

Poz.

OB
-obrisani-
00:55 29.11.2011.

viki... samo se molim te ne obraćaj đokici... ne priča sa neistomišljenicima po novom...

OB
-obrisani-
23:18 28.11.2011.

turci se popalili na ruske predizborne priče... hahaha... šta će tek bit kad čuju šta sve jaca planira...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije