Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simon Thomas, britanski veleposlanik u Hrvatskoj:

'Rusija napada viziju Europe, nema šanse da ostanemo paralizirani'

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
04.03.2022.
u 21:11

Rusija, neosporni agresor u Ukrajini, pokušava napisati alternativnu povijest, 'Kremaljski priručnik'. Puno smo puta već razotkrili takve neistine – kao i onu osnovnu, da Rusija ne planira invaziju na Ukrajinu. Invaziju upravo gledamo

Hrvatska i Britanija su u ovom trenutku na istoj strani povijesti u jasnoj osudi napada Putinove Rusije na Ukrajinu i snažnoj podršci suverenitetu i integritetu Ukrajine. I dok su naša srca i naše akcije ujedinjeni u podršci Ukrajini, znam da za ljude u Hrvatskoj rat u Ukrajini ima i dodatni emocionalni naboj: vi jako dobro znate kako je to biti napadnut i jako dobro znate što znači borba za neovisnost.

Dok slušam premijera Plenkovića kako govori o "brutalnom napadu" Rusije na Ukrajinu – gotovo istim rječnikom kao britanski premijer Johnson – dok pratim reakcije u medijima, na društvenim mrežama, na ulicama, gledam zgrade u obje naše zemlje (i, za mene najdirljivije, Vodotoranj u Vukovaru) osvijetljene bojama ukrajinske zastave, reakcije u Saboru i našem parlamentu, uvođenje sankcija, svesrdnu i koordiniranu pomoć Ukrajini, jasno je da Putin nije uspio u svom osnovnom cilju: izazvati razdor. Upravo suprotno, gotovo istog trenutka kada su granate počele padati po Ukrajini pokazali smo jedinstvo: od Zagreba do Londona, Bruxellesa i Washingtona, u NATO-u, G7 i UN-u.

Večernji TV: Vidmarović: Iluzija je da će Putin završiti u Den Haagu iza rešetaka, ali postoji jedan način

Vojna pomoć je vitalna mjera

Rusija je prekršila međunarodne zakone. Prisvojila je sebi pravo odlučivati o sudbini i poziciji Ukrajine, neovisne zemlje čija su suverenost i teritorijalni integritet zaštićeni poveljom UN-a. To je nedopustivo. Hrvatska i Britanija slažu se da je ruska invazija nelegalna i ni na koji način provocirana. Nitko od nas nema pravo odlučivati o budućnosti Ukrajine; to pravo svakako nema ni Rusija. Kao što je rekao britanski ministar obrane kada je nedavno posjetio Zagreb, Britanija i Hrvatska ujedinjene su u obrani prava suverenih nacija da odlučuju o svojoj sudbini.

Naše zemlje uvele su oštre sankcije Rusiji, koje ciljaju ruske banke, rusku vojsku, prekidajući financijske i tehnološke veze koje su potrebne njihovu gospodarskom napretku. Zatvorili smo im naša neba. Pružamo humanitarnu pomoć. I Hrvatska i Britanija šalju vojnu pomoć Ukrajini – to je vitalna mjera kako bi se Ukrajinci obranili od barbarizma kojem trenutačno svjedočimo. Bili smo jasni na početku da će invazija izazvati ozbiljne posljedice. Toga se i danas držimo, jače nego ikada. Ujedinjeni, pomažemo Ukrajini.

Foto: Reuters/PIXSELL

I ne samo to: u srijedu su Velika Britanija, Hrvatska i 36 drugih zemalja pozvale Međunarodni kazneni sud da istraži ratne zločine koje trenutačno čini Rusija u Ukrajini – to je najmasovniji poziv u povijesti suda. Putinova ratna mašinerija cilja civile, gazi mjesta i gradove u Ukrajini.

Hrvatska je izborila svoje mjesto u NATO-u. Zajedno s ostalim saveznicama, mi danas surađujemo, učvršćujući našu obranu i metode odvraćanja. Rusija je tvrdila da mora reagirati kako bi spriječila ulazak Ukrajine u NATO te dolazak saveza na svoje granice. Istina je da trenutačno samo 6% ruske granice dotiče teritorij neke članice NATO-a te da se ni u prošlosti Nato nije žurio s proširenjima niti će se žuriti u budućnosti. No svakako, u NATO-u također postoji konsenzus: treće zemlje neće umjesto nas donositi takve odluke. Posebno ne silom.

Foto: Reuters/PIXSELL

Rusija također pokušava svojim razrađenim, agresivnim tvornicama dezinformacija unijeti sumnju, izvrtati činjenice, fabricirati dokaze, relativizirati krivnju. Rusija – neosporni agresor u Ukrajini – pokušava napisati alternativnu povijest. Mi to zovemo "Kremlin Playbook" ("Kremaljski priručnik"). Puno smo puta već razotkrili takve neistine – kao i onu osnovnu, da Rusija ne planira invaziju na Ukrajinu. Invaziju upravo gledamo.

Demokracije ovise o našoj reakciji

Koliko god smo zgroženi činjenicom da doista imamo takav rat u Europi – ponovo, 30 godina nakon rata ovdje, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te na Kosovu – ne postoji šansa da ostanemo paralizirani. Naprotiv, Velika Britanija i saveznice ujedinjene su i odlučne u akcijama pomoći Ukrajini i otpora Putinu. Ne možemo dopustiti da Putin pobijedi.

Zato što je na kocki ono što je nama jako važno: Rusija nije samo napala Ukrajinu – ona napada posthladnoratovsku viziju sigurne i prosperitetne Europe suverenih država, koje donose vlastite odluke i žive slobodno, bez straha i prijetnji. Naše demokracije, slobode i prava ovise o našoj reakciji sada.

Video: Pogledajte snimke sinoćne borbe i požara zgrade u kompleksu nuklearne elektrane Zaporižje

Ključne riječi

Komentara 34

LO
lonicera
22:53 04.03.2022.

Sve osobe iz Hrvatske koje podržavaju Putina i njegovo razaranje Ukrajine i ubijanje nedužne djece i mladosti u Ukrajini pišu po portalima o fašizmu, Jemenu... Te priče o fašizmu su im valjda kabanica pred vlastitom savješću jer znaju da ono što radi Putin je zlo. Jednako zlo kao što je bio fašizam i nacizam.

AN
Anaid
23:00 04.03.2022.

Evo i Englezi nakon 30 godina priznase da smo bili napadnuti, a nasi ljevicari jos ne mogu.Sad ce nota Englezima: desio se rat jer se Hr odcijepila i ukinula konstitutivnost manjini.

XA
xaron
22:13 04.03.2022.

Evo Plenki bi se borio Ukrajinu, a nije se borio za Hrvatsku. Vrlo čudno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije