Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVA ODLUKA

Rusi iznenada otkazali najvažniji dio vojne parade. Stručnjak: 'Objašnjenje ne zvuči uvjerljivo'

Proba vojne parade u Moskvi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/67
09.05.2022.
u 13:50

Ravnatelj državnog meteorološkog zavoda Roman Vilfand kazao je u nedjelju kako očekuju da će vremenski uvjeti u Moskvi biti povoljni za zračnu paradu.

Vojna parada u Moskvi u povodu 77. obljetnice pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom trebala je pokazati svu silinu i moć ruske vojske te biti poruka svijetu koji je s nestrpljenjem iščekivao govor ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Vrhunac parade trebao je biti prelet 77 bojnih aviona – od borbenih zrakoplova do zračnog zapovjednog centra za nuklearni rat ruskog predsjednika – iznad Crvenog trga, no otkazano je u posljednji trenutak.

Proba vojne parade u Moskvi
1/74

Do ponedjeljka ujutro sve je upućivalo na to da će se prelet održati jer je bio dio velike probe dva dana ranije. Međutim, organizatori parade objavili su da do preleta neće doći "zbog vremenskih uvjeta".

Međutim, vrijeme u Moskvi činilo se stabilno, a kako ništa drugo nije navedeno kao razlog, mnogi su se zapitali što je pravi razlog otkazivanja zračne komponente parade. Izvještaji o tome da su preleti vojnih aviona otkazani i u drugim gradovima diljem zemlje samo su bili dodatni poticaj sumnjama.

– Ne mogu biti uragani diljem zemlje – izjavio je ruski vojni analitičar Jurij Fjodorov za New York Times dodajući kako objašnjenje da je vrijeme loše "ne zvuči uvjerljivo". Misli da je Rusija možda odlučila ne pojačavati napetosti tako što se suzdržala demonstrirati svoj zapovjedni centar za nuklearni rat ili se bojala sabotaže.

VIDEO: Dan pobjede u Rusiji: Krenula proslava u Rusiji, na Crvenom trgu pokazat će se najmoćnije oružje

Što bi moglo biti razlog otkazivanja preleta aviona, komentirao je i bivši hrvatski ministar obrane i analitičar Večernjeg lista Ante Kotromanović.

"Moguće da je vrijeme bilo takvo da dio zračne flote nije mogao letjeti. Ne vidim drugog razloga zbog čega bi se odustalo od takve zračne parade koja obično dolazi na kraju takvih događaja i to uvijek bude jako dojmljivo i upečatljivo, pogotovo zato što Rusi zbilja imaju što pokazati. Parada je doista bila skromnija nego ranijih godina, što je dalo potpuno drukčiju dimenziju i sliku same parade. Tih desetak tisuća vojnika koji su prošli užurbano i brzo tim trgom bez nekih emocija reklo je sve – to je parada koja se morala odraditi i završiti što prije", kazao je Kotromanović.

Više o onome što je o Putinovom govoru rekao bivši ministar obrane, pročitajte ovdje: Kotromanović: Raketiranje Rusa sve je intenzivnije jer žele uništiti najveću prijetnju

O avionu "Sudnjeg dana", namijenjenom za prijevoz državnog vrha u slučaju nuklearnog rata, a koji je trebao danas biti prezentiran, govorio je za Večernji TV doktor znanosti i umirovljeni brigadir nuklearno kemijsko biološke obrade Zvonko Orehovec.

- Mogu sa vojničke strane reći da mi to zovemo avion "Sudnjeg dana", svi predsjednički avioni su zračne platforme sa potpunim komunikacijsko-operativnim centrom koji preuzima cjelokupno djelovanje u slučaju takvih sukoba jer se smatra da je jedino mjesto gdje nesmetano možete komunicirati sa svojim satelitima i komunikacijskom mrežom - zrak. Ti su avioni vrlo dobro opremljeni, sa zaštitom od napada, omogućavaju lansiranje ili vođenje nuklearnog rata - kazao je. 

- Svaki nuklearni rat, kakav god on ikad bio, ima jako puno mehanizama kontrole. Ne može pojedinac aktivirati nuklearnu raketu, niti pokrenuti nuklearni rat. Postoje mehanizmi, procedure, negdje su složenije, negdje labavije. Rusi imaju stroži mehanizam, barem troje ljudi mora dati pristanak sa šiframa i ključem, dok je na Zapadu to dvoje ljudi. Taj avion je valjda dobio naziv "sudnjeg dana" jer se iz njega može napraviti armagedon, odnosno nuklearna katastrofa - kaže Orehovec.

Više o tome što su on te fizičar i stručnjak za energiju s Instituta Ruđer Bošković Tonči Tadić u intervjuu rekli za Večernji list pročitajte OVDJE

Impresivno?

Ravnatelj državnog meteorološkog zavoda Roman Vilfand kazao je u nedjelju da očekuju da će vremenski uvjeti u Moskvi biti povoljni za zračnu paradu. Zapovjednik ruskih kopnenih snaga Oleg Saljukov rekao je da se tijekom zračne parade koristi devet vojnih aerodroma i, iako vrijeme može izgledati dobro u središtu Moskve, to nije nužno slučaj izvan grada.

"Mislim da je ono što ste vidjeli već impresivno", rekao je Salyukov agenciji Interfax nakon parade u ponedjeljak.

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini

VIDEO: Analitičar Večernjeg lista Ante Kotromanović o Putinovu govoru

 

 

 

Komentara 25

DU
Deleted user
14:27 09.05.2022.

Putinizam=Nacizam=Fašizam+kleptokracija, Putin je na sasvim novu dimenziju uzdignuo fašizam. Ne samo da Rusiju treba izolirati i oslabiti dok ju ne pojede vlastita revolucija, nego treba potaknuti sve države ruske federacije da iz nje izađu. Odluka da Rusija mora biti poražena je donešena i ti će se dogoditi.

TM
trade_mark
14:08 09.05.2022.

nema rezevnih dijelova. piši kući, propalo je.

Avatar Hazl113
Hazl113
14:47 09.05.2022.

Aha, pisao sam o tome. Stislo im se nešto, i ja mislim, čak vjerujem da bi bilo vatrometa .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije