Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan pobjede u Rusiji

Reakcije na Putinov govor: 'Opravdanja za rat bila su ritualna ponavljanja svega što smo prije čuli'

Proslava Dana pobjede u Moskvi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
09.05.2022.
u 11:03

- Rekao je da se ruske trupe herojski bore u Donbasu, ali nije spomenuo Mariupolj ili bilo koje druge teritorije koje je Rusija zauzela - primijetio je Max Seddon

Povodom 77. obljetnice pobjede Sovjetskog saveza nad nacističkom Njemačkom, u Moskvi je održana vojna povorka. Tom je prilikom ruski predsjednik Vladimir Putin održao govor u kojem je poručio da je "specijalna vojna operacija", kako Rusija naziva invaziju na Ukrajinu, bila potrebna i pravodobna mjera te jedina ispravna odluka. Ubrzo nakon njegova govora, krenule su pristizati reakcije svjetskih stručnjaka i dužnosnika. 

Max Seddon, urednik moskovskog Financial Timesa, primijetio je odsutnost bilo kakvog govora o suvremenoj pobjedi. 

- Rekao je da se ruske trupe herojski bore u Donbasu, ali nije spomenuo Mariupolj ili bilo koje druge teritorije koje je Rusija zauzela. Niti je postojao znak kada bi invazija zapravo mogla završiti - poručio je. 

Dopisnik Telegrapha Roland Oliphant opisao je Putinov govor kao "nezadovoljavajuć". 

- Opravdanja za sadašnji rat bila su ritualna ponavljanja svega što smo prije čuli, ali priznao je smrt i ranjene - navodi Oliphant.

Vojna analitičarka Katarzyna Zysk rekla je za BBC da nije bilo iznenađenje čuti Vladimira Putina kako povezuje trenutni rat u Ukrajini s Drugim svjetskim ratom "veličajući sovjetsku prošlost".

- On stavlja Rusiju u ulogu žrtve - navela je te dodala kako Putin pokušava opravdati i dati smisao trenutnom ratu. Navodi i kako je bilo zanimljivo da je implicirao da je Rusija u ratu s NATO-om, kao i s Ukrajinom.

Proslava Dana pobjede u Moskvi
1/74

Britanski ministar obrane Ben Wallace zaključio je da sukob u Ukrajini sramoti ruske oružane snage.

- Razmišljao sam o razmjerima patnje diljem Sovjetskog Saveza, ali i o tome kako je patnja tada korištena kao i sada – da se prikrije neadekvatnost onih koji vladaju u sigurnosti i udobnosti iza zidina Kremlja - rekao je govoreći o ruskim trupama koje su poginule boreći se u Drugom svjetskom ratu, prenosi The Guardian

- Zaista ono što predsjednik Putin želi jest da ruski narod i svijet budu zadivljeni i zastrašeni trenutnim odavanjem počasti militarizmu. Vjerujem da tekući i ničim izazvani sukob u Ukrajini ne čini ništa drugo nego sramoti te iste vojnike - navodi Wallace. 

VIDEO Dan pobjede u Rusiji

Više o govoru ruskog predsjednika pročitajte OVDJE.

Komentara 13

SV
Sveznadar
11:15 09.05.2022.

U svakom slučaju ponavlja se povjest. Kad autokrata bude dugo na vlasti, uglavnom na početku uspješni, a onda se gubi osjećaj za realnost i sve uništi. Zaslužuje spimenik, a sada da ga se na njemu obisi, jer je pogrebnik Rusije.

DU
Deleted user
14:36 09.05.2022.

Po zapadnoj propagandi Putin je mrtav a biden igra Američki nogomet

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
11:27 09.05.2022.

Usput, danas se potpisuje Land-Lease program. Zadnji puta su ga Amerikanci aktivirali 1941 kako bi omogucili SSSRu da se obrani od Njemaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije