Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPOKON POKRENUTI RADOVI

Ruše najveću zgradu u Sisku oštećenu u potresu, nova u 2025.

storyeditor/2024-03-14/PXL_140324_111650598.jpg
Foto: \'Nikola Čutuk/PIXSELL\'
15.03.2024.
u 19:43

Višestambena zgrada sa 147 stanova i desetak poslovnih prostora u sisačkom predgrađu Caprag teško je oštećena u potresu. Nakon dugog vijećanja napokon je odlučeno da se ruševni objekt ukloni te da se sagradi stambeno-poslovna zgrada

Situacija u vezi s najvećim objektom koji je teško stradao u potresima 2020. u Hrvatskoj – višestambene zgrade sa 147 stanova i desetak poslovnih prostora u sisačkom predgrađu Caprag napokon je pomaknuta s mrtve točke. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine raspisalo je, naime, krajem veljače javni natječaj za izvođenje radova uklanjanja i gradnje zamjensko stambeno-poslovne zgrade u Ulici hrvatskog narodnog preporoda na brojevima od 2 do 10.

Rok gradnje 18 mjeseci

Prema procjeni vrijednost radova uklanjanja stare zgrade i gradnje nove zamjenske, kakva je bila prije potresa, iznosi 18 milijuna eura + PDV. Rok za dostavu ponuda zainteresiranih tvrtki je 4. travnja. Kako piše u dokumentaciji, u skladu sa Zakonom o obnovi višestambena odnosno stambeno-poslovna zgrada gradi se vraćanjem u prvobitno stanje, osim stanova i posebnih dijelova uklonjene zgrade u kojima vlasnik odnosno srodnik vlasnika nije stanovao na dan 28. i 29. prosinca 2020. Radovi na tim stanovima u posebnim dijelovima izvode se samo do razine grube gradnje.

Rok za rušenje i završetak gradnje, od trenutka uvođenja izvođača na gradilište, iznosi 18 mjeseci. Izvođač se uvodi u posao najkasnije 30 dana od dana obostranog potpisa ugovora za uklanjanje i gradnju stambeno-poslovne zgrade što znači da bi u tom slučaju nova zgrada mogla biti gotova najranije krajem 2025. godine. – Postojeća građevina u potpunosti se uklanja, izuzev prizemnog proširenja dilatacije 2 u kojem se nalazi poslovni prostor trgovina i pekare. Ostatak bloka zgrada uklanja se u cijelosti, te se izvodi kao novoprojektirana zgrada – stoji u dokumentaciji.

VEZANI ČLANCI: 

Ukupna građevinska bruto površina niza zgrada iznosi 11.266 m2 te je riječ o najvećoj građevini stradaloj u potresu koja će se uklanjati i obnavljati. Stanovnici, njih 400-tinjak, već tri godine su iseljeni, a u zgradi je zabilježeno i nekoliko provala. Bilo bi ih i vjerojatno i više da na svoju odgovornost u toj zgradi ne stanuje jedan vlasnik stana. – Predugo se vijećalo o tome hoće li se zgradu ukloniti ili obnoviti. Iako su već prvi nalazi statičara i arhitekata u siječnju 2021. godine ukazivali jasno da se zgrada neće moći obnoviti – kazuje nam jedan drugi vlasnik stana koji je treću godinu u podstanarstvu. Država mu plaća najam tog stana, kao i svim drugima u sličnoj situaciji.

Ova je zgrada prva građena u radničkom naselju Caprag, u blizini sisačke Željezare, a izgrađena je prije potresa u Skopju i protupotresnih normi koje su u bivšoj državi uvedene nakon toga te od početka ne ispunjava norme u smislu katnosti i primjene tadašnje tehnike gradnje. A uz to, na zgradi su proteklih desetljeća obavljane i preinake u obliku uklanjanja zidova u prizemlju koje su dodatno oslabile statiku građevine koja je stoga u potresu dobila crvenu naljepnicu. Jedna je od ukupno 152 višestambene zgrade koje su u Sisku nakon potresa završile sa žutom ili crvenom naljepnicom.

Raspisan natječaj za izvođača

– Postojalo je nekoliko pristupa obnovi te zgrade i kontaktirali smo najpoznatije hrvatske stručnjake kako bismo utvrdili njezin konačni status. Nakon svih analiza napravljenih nalaza i pristupa, odlučeno je da će se zgrada ipak rušiti, rekao je u proljeće 2023. potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. Tada se počelo s izradom potrebnih projekata što je završeno početkom godine, a sada je raspisan i natječaj za izvođača koji će zgradu rušiti i napraviti novu. 

FOTO Tko je smršavio, a tko je mijenjao frizuru? Evo koliko su se promijenili zastupnici u četiri godine

storyeditor/2024-03-14/PXL_140324_111650598.jpg
1/17
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije