Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanost

Ruđeru milijuni iz EU, 300 stručnjaka tražit će lijek protiv raka

'03.07.2013., Zagreb - Svecanost lansiranja InnoMol projekta - projekta s najvecim budzetom od pet milijuna eura u prirodnim znanostima u Hrvatskoj, molekularne medicine, biologije, kemije i bioinform
'Daniel Kasap/PIXSELL'
03.07.2013.
u 20:32

Kupljena oprema dobit će i svoju komercijalnu svrhu pa će za 5 do 10 godina svatko moći do svog genetskog koda u samo dan-dva.

Najskuplji projekt pokrenut ikada u Hrvatskoj iz područja prirodnih znanosti predstavljen je jučer u Institutu Ruđer Bošković (IRB). Riječ je o infrastrukturnom projektu InnoMOl vrijednom 4,8 milijuna eura u sklopu kojeg će se kupiti vrijedna oprema i s kojom će više od 300 stručnjaka u iduće tri godine “tragati” za lijekovima protiv raka. Gotovo trećina dobivenog budžeta ide na kupnju nove vrijedne opreme pa će se tako u IRB-u uskoro naći i uređaj za odčitavanje genetskog koda ljudi.

– Riječ je o uređaju koji je trenutačno još u izradi, a kojim će se doslovce za samo dan-dva moći očitati cjelokupni genetski kod čovjeka. I što je jako bitno, za znatno manje novca nego što se do sada to moglo obaviti – kaže voditelj projekta Oliver Vugrek.

Zbog toga je, dodaje, realno očekivati i da za pet do deset godina uređaj dobije i svoju komercijalnu svrhu, odnosno da svatko tko ima otprilike 1000 dolara dođe u IRB po svoj genetski kod koji će biti pohranjen na mikročipu i tako sazna što ga čeka u budućnosti i na koje bolesti, nažalost, može računati. Ovim projektom, koji se financira sredstvima iz Europske unije u sklopu sheme REGPOT iz Sedmog okvirnog programa, IRB bi mogao postati i jedan od najjačih istraživačkih centara u području medicine u ovom dijelu Europe.

Vjeruje u to i Ines Cigula iz Ureda za projekte i međunarodnu suradnju IRB-a, posebice sada kada je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije. U sklopu projekta zaposlit će se i educirati sedam znanstvenika. Neki natječaji već su otvoreni i oglašeni po cijeloj Europi pa se za radno mjesto mogu javiti i stranci.

>>Institut Ruđer Bošković dobio 5 milijuna eura iz EU fondova!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije