Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štef, Dragec i Božo

Roboti u Oroslavju pripremaju čvarke: 'Malo im pomognemo kad zaštekaju'

Čvarci - tradicionalno jelo čija je cijena jako porasla
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
22.04.2024.
u 23:37

Proces je robotiziran, no receptura je ostala tradicionalna

Čvarci, jedno od tradicionalnih hrvatskih jela, postali su gastro hit kojeg u tvornici u Oroslavju pripremaju roboti Štef, Dragec i Božo. Oni su, naime, prvi hrvatski roboti za čvarke. "Definitivno nam je od velike pomoći, ne moramo svih osam sati miješati kao što smo prije. Imamo između više vremena", kaže Natalija Siplošek, djelatnica u tvornici čvaraka, za RTL Direkt

"Malo im pomognemo kad zaštekaju, ali u principu delaju posao sami", ističe Josip Tučkar, djelatnik u tvornici čvaraka. Proces je robotiziran, no receptura je ostala tradicionalna. Inače, proizvodnja je pokrenuta prije 11 godina, a potražnja je toliko narasla da se slanina sada uvozi i iz Španjolske. 

"Majstori, maheri u svom poslu su to isprogramirali i tako da evo, danas radimo s njima. To je jedna kooperantska firma iz Zagorja koja radi za jednu zagrebačku firmu, ali ja znači kažem nije da je samo hrvatska pamet, sami programeri i ta firma je iz našeg lijepog Zagorja", rekao je Marko Gerić, vlasnik tvornice čvaraka.

 

GALERIJA Paška janjetina, zagorski štrukli, lički krumpir... Ove hrvatske delikatese imaju zaštićen naziv u EU
Čvarci - tradicionalno jelo čija je cijena jako porasla
1/49
Ključne riječi

Komentara 1

MA
malaliba
16:53 23.04.2024.

Ako su takvi kao na fotografiji premalo su stisnuti, ja ih volim kad su kao listići, a ne da zagrizem u mast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije