Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA U ČEŠKOJ

Rođendanski poklon Babišu, zaustavljena istraga protiv njega

Andrej Babiš
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
1/4
03.09.2019.
u 13:10

Državni je odvjetnik “promijenio mišljenje” o navodnoj premijerovoj prijevari otprije desetak godina.

Mandat populističkog češkog premijera Andreja Babiša dobio je novi zaplet.

Prema napisima tamošnjih medija, državni odvjetnik zaustavio je jučer istragu koju je provodio protiv premijera zbog navodne prijevare kojom je Babiš prije više od desetljeća nezakonito stekao dva milijuna eura iz europskih fondova. Kako Česi već mjesecima prosvjeduju protiv Babiša, a on je jučer proslavio svoj 65. rođendan, može se zaključiti da mu je državni odvjetnik rođendan čestitao na najbolji mogući način. No, isto je tako vrlo teško očekivati da će prosvjedi u Pragu zbog Babiševe navodne korupcije prestati.

Češki je premijer osumnjičen da je sredstva uzeo iz fondova Europske unije kako bi sagradio konferencijski centar blizu Praga, iako su ta sredstva bila namijenjena malim poduzećima. To se dogodilo prije nego što je ušao u politiku. Jučer je ured državnog odvjetnika rekao da se mišljenje institucije o tom slučaju promijenilo, ali nije htio komentirati dalje.

Populistički liberal

Babiš, inače drugi najbogatiji čovjek u zemlji čija se imovina procjenjuje na tri milijarde eura, ipak ne može potpuno odahnuti jer je u odvojenom predmetu suočen s revizijom Europske unije čije prvo rješenje upućuje na to da se Babiš nalazio u sukobu interesa jer je njegova tvrtka Agrofert, inače najveća u zemlji, primala sredstva iz fondova EU.

Agrofertu, s kojim je Babiš formalno raskrstio, Bruxelles zbog toga prijeti oduzimanjem sredstava. Babiš od početka odmotavanja svih korupcijskih slučajeva tvrdi da su optužbe protiv njega politički motivirane te da nije prekršio nijedan zakon. U siječnju 2018. parlament mu je oduzeo imunitet kako bi ga se moglo istraživati zbog prijevare.

Premijer se trenutačno bori na barem četiri različita kolosijeka da bi zadržao svoju poziciju, osim opisanog sraza s pravosudnim organima, mora sačuvati većinu u parlamentu, dokazati Bruxellesu da nije u sukobu interesa te umiriti prosvjednike koji već mjesecima traže da odstupi.

Foto: Reuters/PIXSELL

Prije samo desetak dana, pri obilježavanju 51. obljetnice sovjetske invazije na Čehoslovačku, prosvjednici su ponovno na ulicama Praga tražili premijerovu ostavku. Kao grijehe navode mu korupciju, ali i da je svojedobno bio agent komunističke tajne policije prije pada Berlinskog zida. Prosvjedi protiv njegove vlasti traju već mjesecima, a najsnažniji su bili početkom ljeta kada se skupilo oko 250 tisuća ljudi. Bio je to najveći politički skup od pada komunizma u toj zemlji. Isto tako, koalicija na vlasti između njegove populističke stranke ANO i socijaldemokrata (ČSSD) lijevog centra opstaje samo zbog podrške komunista u parlamentu.

Babišev je saveznik i populistički predsjednik Češke Miloš Zeman s kojim dijeli skepsu prema Bruxellesu i tradicionalno glavnim strankama na domaćoj političkoj sceni. Kako je Babiš član europske grupe liberala ALDE, najviše proeuropske grupacije u Europskom parlamentu, a njegove tvrtke vrlo su velika sredstva prikupile iz europskih fondova, premijeru se prigovara i političko licemjerje jer zastupa euroskeptične pozicije.

Nezaposlenost najmanja u EU

Iako ova previranja pokazuju da se politička scena zemlje nalazi na prekretnici, a veliki dijelovi društva na podržavaju premijera, njegova je stranka i dalje popularna u zemlji.

Neposredno prije najvećih prosvjeda u zemlji ANO je na europskim izborima krajem svibnja lako pobijedio, s 21 posto glasova, gotovo sedam postotnih poena više od prvog sljedećeg konkurenta.

Češkom premijeru istodobno pomaže izrazito razmrvljena politička scena u njegovoj zemlji, kao i pad klasičnih stranaka srednje struje, ali i dobri gospodarski rezultati. Očekuje se da bi gospodarstvo u 2019. trebalo rasti 2,9 posto, a nezaposlenost je pala na samo dva posto, najmanje u EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije