Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Silvije Tomašević

Rješenje krize u Koreji ili raketama ili rušenjem režima

Kim Jong Un
Reuters/PIXSELL
13.08.2017.
u 19:45

Što ako američka raketa presretne sjevernokorejsku? To bi bio udarac za Kima

Rat između SAD-a i Sjeverne Koreje vodi se, zasad, samo oružjem retorike i riječi. Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski diktator Kim Jong-un pucaju samo riječima. Tko će ispaliti veći izazov, tko ima jače oružje, tko može kome ispaliti.

Kada se ne bi radilo i o nuklearnoj opasnosti, već samo o verbalnom prepucavanju, onda bi ta svađa dvojice tvrdoglavih vladara bila više nego komična. Ovako bi mogla postati i tragična. Pyongyang je dao do znanja kako će na Veliku Gospu biti spreman ispaliti raketu u more na oko 30 do 40 kilometara od američkog otoka Guam u Tihom oceanu gdje se nalaze i američke vojne baze.

Trumpova Amerika prijeti “vatrom i plamenom” Sjevernoj Koreji, koja odgovara kako će “bez ikakve milosti izbrisati sa zemljine kugle provokatore (čitaj Trumpa) koji očajnički pokušavaju ugušiti socijalističku državu”. “Vojne mjere su spremne u slučaju da Sjeverna Koreja bude neoprezno djelovala. Nadamo se da će Kim Jong-un pronaći drugi put”, poručio je Trump preko Twittera. Tu bi se mogao “pročitati” pomirljiviji ton.

Kim Jong Un
1/10

Ako Pyongyang ne bude lansirao raketu, Washington bi to mogao shvatiti kao pokušaj nalaženja diplomatskog izlaza iz verbalnog rata. Hoće li mladi nadobudni Kim Jong-un odustati od lansiranja raketa? Teško je povjerovati da bi se mogao povući. Radije će povući okidač rakete i vidjeti reakciju Trumpa. SAD je dao do znanja da posjeduje rakete za rušenje raketa. Dakle ako sjevernokorejska raketa bude poletjela prema Guamu, moglo bi se dogoditi da je presretne i sruši američka raketa. To bi onda bio udarac za Kim Jong-una. Pitanje je do koje granice se on spreman otisnuti.

Šef Pentagona James Mattis pozvao je Pyongyang da prestane s akcijama koje bi mogle dovesti do “okončanja sjevernokorejskog režima i uništenja ljudi”. Ta se izjava može tumačiti na više načina. Prvo, SAD bi mogao nekom “inteligentnom” raketom pogoditi sjedište Kim Jong-una. Drugo, postoji plan rušenja režima Kim Jong-una.

   

Komentara 17

IS
Iszrian
20:50 13.08.2017.

Mora se aktivirati nova ratišta, s obzirom da se ono u Siriji primiće kraju, stižu Venezuela, Korea, Makedonia a može se i Ukrajina brzo i lako reaktivirati,

DU
Deleted user
19:55 13.08.2017.

To se nece moci nazvati ratom, nego invazija na Sjevernu Koreju, a to znaci 5,6 dana jakog raketiranja svih strateskih ciljeva i debelog diktatora ce uhvatiti u nekoj rupi i to je to.Kasnije svima poznato, instaliranje americkih baza po zemlji itd....

AA
aabbcc
22:12 13.08.2017.

Jedino rjesenje je da ameri nauce gdje im je dom, Amerika i tamo gdje ih ne vole ne trebaju ni da idu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije