Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nervoza na tržištu

Zbog SAD-a 
i Sj. Koreje burze tonu, 
a zlato raste

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
12.08.2017.
u 11:02

Nakon Trumpove izjave da će “vatrom i bijesom” u boj protiv Sj. Koreje indeksi volatilnosti u Kini i SAD-u 
na najvišim su razinama.

Političke trzavice SAD-a i Sjeverne Koreje srušile su vrijednost najvažnijih burzovnih indeksa na svjetskim tržištima. Najveći pad imale su dionice tehnoloških kompanija.

. U SAD-u su sva tri najvažnija indeksa – Nasdaq, Dow Jones i S&P 500 – zabilježila pad jer su ulagači, umjesto ulaganja u rizične dionice, počeli tražiti utočište u sigurnijoj imovini, prije svega zlatu, pa i japanskom jenu. Gubici su se na američkoj burzi pojačali nakon novih izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa pa, nakon što je u utorak rekao da će svaka prijetnja Pyongyanga biti “dočekana s vatrom i bijesom kakve svijet nikad nije vidio”, što ulagači nisu shvatili toliko ozbiljno, u četvrtak su ulagači ozbiljno shvatili podebljanu Trumpovu izjavu “da prethodne izjave možda nisu išle dovoljno daleko”. Trump je odgovarao na tvrdnje Sjeverne Koreje da dovršava planove za ispaljivanje raketa preko Japana, blizu američkog teritorija – Guama.

Potrebna korekcija dionica

– Ako Sjeverna Koreja pokrene napad koji bi ugrozio SAD, tada bi Kina trebala ostati neutralna, no ako SAD prvi napadne i pokuša svrgnuti tamošnju vlast, Kina će to zaustaviti – objavio je u petak kineski državni dnevni list.

– Oštre prijetnje i rat riječima između SAD-a i Sjeverne Koreje došli su do točke koju tržišta više ne mogu ignorirati. Sve to dolazi u vrijeme kada je dioničkim tržištima bila potrebna korekcija, a Sjeverna Koreja osigurala je savršeni okidač – rekao je za Reuters Shane Oliver, strateg pri investicijskom društvu AMP Capital iz Sydneya. Kao i svaki politički konflikt, i ovaj je izazvao nervozu među ulagačima, a nakon prvotnog pada indeksa, panika se proširila pa se je pad nastavljen. I na europskim burzama indeksi su oštro potonuli, dotaknuvši najniže razine u zadnja četiri tjedna.

Ulaže se u zlato, koje je dosegnulo najvišu razinu u zadnja dva mjeseca, ali i jen koji isto jača. Jen i dolar ojačali su prema euru. Kako su objasnili analitičari LMAX Exchangea za Reuters, smjer kretanja globalnih tržišta dionica vjerojatno će ključno odrediti kretanje tečaja jena, a tržišta će se usmjeriti i na podatke o inflaciji potrošačkih cijena u SAD-u. Analitičari američke investicijske banke Morgan Stanley povisili su procjene tečaja eura prema dolaru i funti predviđajući da će u prvom tromjesečju iduće godine porasti na 1,25 dolara i prvi put dosegnuti paritet prema britanskoj funti.

Iz švicarskog franka u euro

Drže i da će švicarske kompanije za upravljanje imovinom, koje su od izbijanja dužničke krize u eurozoni 2010. godine svjedočile velikim kupnjama franka, u sljedećim mjesecima smanjivati pozicije u švicarskoj valuti. To će onda dodatno utjecati na rast eura prema svim valutama.

Indeks volatilnosti CBOE, barometar očekivanih kratkoročnih potresa na Wall Streetu, porastao je na najvišu razinu od 8. studenoga. Kineski odgovarajući indeks volatilnosti na najvišoj je razini u zadnjih više od sedam mjeseci. Spot cijena zlata zadržala se na najvišoj razini u zadnja dva mjeseca od 1,286 dolara za uncu, a i japanski jen nastavlja rasti.    

Komentara 3

ZA
Zagy154
16:57 12.08.2017.

Tko ovu budaletinu farba u naranđasto?

LI
lipnjak
12:40 12.08.2017.

I nase zlato sjaji sto je Rohatinski poklonio samo u tedem sefu.

LA
Lazov
22:14 12.08.2017.

Pa tako. Nema rata. Nego. Zlato. A nije zlato sve sta sja. Jel da

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije