Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SLAVLJENJE ANTISEMITIZMA'

Rigorozni potezi u Austriji: Drastično se povećavaju kazne za sve koji nose simbole Hamasa

AUT, Pro-Palästina Kundgebung in Innsbruck
Foto: EXPA/ Erich Spiess
1/4
08.11.2023.
u 21:31

Ovim rigoroznim kaznama Austrija želi prije svega djelovati protiv veličanja antisemitizma, ekstremizma i ostalih društvenih “zala današnjice” u ovoj alpskoj zemlji.

Austrijska ministrica za Ustav i EU Karoline Edtstadler , ministrica pravosuđa Alma Zadić i ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner danas su na konferenciji za medije predstavili od austrijske savezne Vlade usvojeni prijedlog izmjene Zakona o zabrani javnog izlaganja, nošenja i korištenja nedozvoljenih simbola i obilježja svih organizacija bliskih zabranjenim grupacijama, kao i uopće grupacija koje je EU, ali i Austrija ocijenila kao terorističke.

Prije svega to se odnosi na obilježja onih zemalja, čiji su ciljevi u suprotnosti s osnovnim vrijednostima Austrije i društvenog pluralizma. U izmjenama zakona, koje treba još usvojiti austrijski parlament, predloženo je drastično povećanje kazni za sve one koji se ogriješe o zakonsko slovo. Kako je izvijestila “ministarska trojka” kazne za simbole Hamasa odnosno “slavljenje antisemitizma” povećavaju se s 4.000 na 10.000 eura. Kazne se isto tako drastično povećavaju i za pokazivanje, nošenje i širenje nacističkih simbola, a jedan od najprepoznatljivijih od njih je kukasti križ, te za zabranjena obilježja Identitaraca. U slučaju ponavljanja istog kaznenog djela austrijski zakonodavac predviđa kaznu od 20.000 eura. 

Ovim rigoroznim kaznama Austrija želi prije svega djelovati protiv veličanja antisemitizma, ekstremizma i ostalih društvenih “zala današnjice” u ovoj alpskoj zemlji. Kazne ostaju nepromijenjene za objavu zabranjenih sadržaja iz inozemstva, napomenuto je na konferenciji.

Ono što se još postrožuje je kažnjavanje čina “trivijalizacije zločina  nacionalsocijalista (NS). Do sada su, kako je rečeno, bile kažnjavane samo “grube” povrede te odredbe. Izmjene zakona sada predviđaju kazne za “svaku” trivijalizaciju nacističkih zločina. Ministrica pravosuđa Zadić je poručila da su izmjene Zakona potrebne kako bi se moglo “učinkovitije i konzekventno boriti protiv antisemitizma, desničarskog ekstremizma i dezinformacija”. Ustvrdila je kako je antisemitizam postao “zabrinjavajuća aktualnost” nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael.

POVEZANI ČLANCI:

“Tome se moramo odlučno suprostaviti”, istaknula je Zadić.

“Sramite se za svoju mržnju”, poručila je antisemitistima ministrica za Ustav Edtstadler. Dodala je kako su incidenti posljednjih tjedana vratili borbu protiv antisemitizma na “sramnu razinu”. Ministar unutarnjih poslova Karner je po tom pitanju zajamčio konzekventno djelovanje policije. Naglasio je kako su sigurnosne mjere u povodu predstojećeg obilježavanja 85. godišnjice Pogroma u studenome 1938. godine u Austriji, dodatno povišene.

>> VIDEO Drama u njemačkoj osnovnoj školi: Zbog sumnje da su dvojica učenika ušla u učionicu s pištoljem, evakuirana cijela zgrada

Komentara 19

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
22:01 08.11.2023.

Bravo

SZ
szd
21:53 08.11.2023.

Excellent, Excellent, Excellent,Excellent, Excellent,Excellent, ……..

DU
Deleted user
21:45 08.11.2023.

bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije