Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U stisci s vremenom

Ribarstvo zatvaramo sljedeći tjedan, Sloveniji dali odštetu

\'European Commission President Jose Manuel Barroso (R) welcomes Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) on May 18, 2011 prior to a working session at the European Headquarters in Bruxelles. AFP PHO
AFP/PIXSELL
01.06.2011.
u 19:25

Mađarska i Poljska spremne organizirati dodatne konferencije za što brži kraj pregovora

Hrvatska u Bruxellesu u ponedjeljak zatvara poglavlje o ribarstvu, doznaje Večernji list. Iz bruxelleskih diplomatskih krugova stiže potvrda o održavanju Međuvladine konferencije na veleposlaničkoj razini (IGC) koja bi stavila točku na poglavlje koje je jedno vrijeme bilo pod tihom blokadom Slovenije. Time se broj zatvorenih poglavlja popeo na 31, dok četiri još čekaju privremeno zatvaranje.

"Podmazan" milijunima

Riječ je o svojevrsnoj izvanrednoj konferenciji koju je Mađarska, kao predsjedateljica, najavljivala, naglašavajući da ju je spremna organizirati čim poglavlje bude spremno za zatvaranje, ali dosad nije bila u kalendaru. Kako naglašava jedan strani diplomat, dogovor sa Slovenijom postignut je te je "podmazan" kompenzacijom od dva milijuna eura koju će Sloveniji isplatiti iz Fonda za ribarstvo.

Sljedeća Međuvladina konferencija bit će 21. lipnja, no neki diplomatski izvori oprezni su u ocjeni da će do tada sva preostala poglavlja – Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja – biti spremna za zatvaranje, ponajprije zbog nedostatka vremena. Europska komisija tek priprema nacrt zajedničkog stajališta za preostala poglavlja, jer radi na dokumentima iz Hrvatske, pa se očekuje da će ih državama članicama predstaviti oko 15. lipnja. Ne bude li dovoljno vremena za analizu i usuglašavanje među članicama, neki diplomatski izvori kažu da je Mađarska spremna organizirati još jednu međuvladinu konferenciju do kraja lipnja, odnosno do kraja njihova predsjedanja. Druga opcija je, kažu, poljska organizacija IGC-a na samom početku sljedećeg mjeseca, najvjerojatnije 7. srpnja. Poljska, inače, od Mađarske 1. srpnja preuzima predsjedanje.

Kalendar iščekivanja

Sve te opcije padaju u vodu ako na Europskom vijeću 23. i 24. lipnja ne bude donesena politička odluka o završetku pregovora s Hrvatskom. Tada bi se kalendar uvelike promijenio jer bi trebalo čekati listopad za sljedeći redovni summit ako Poljska, a govori se da je i to mogućnost – ne organizira summit na samom početku svog predsjedanja. Zato do 23. lipnja, kaže naš izvor iz države koja zagovara monitoring, treba usuglasiti prijedlog nadzora i praćenja Hrvatske. Kako ponavljaju naši sugovornici, Hrvatska je zasad završila posao. Sad je sve u rukama Europske komisije.

Ključne riječi

Komentara 83

PB
predrag borna
12:54 02.06.2011.

Kada mi završimo ove blesave pregovore tko zna da li će uopće biti ribe u Jadranu....

MO
morales
19:43 01.06.2011.

Odšteta?!?! Za što?!?!?!?!?!?!

Avatar Bjeda
Bjeda
21:16 01.06.2011.

Komunizam je za ovo doba novog imperijalizma bio macji kasalj ,a puna su im usta komunizma....Ovo danas nisu ljudi, to su prodane duse , svi ce hraniti crve ,a njihovo ime ce nestati u bespucima povijesne neozbiljnosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije