Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opsežna akcija spašavanja

Ribarima iz Umaga gubi se svaki trag: Objavljeni detalji nestanka, u potragu se uključili i Talijani

Dubrovnik: I Dan?e sudjeluje u potrazi za nestalima u pomorskoj nesre?i koju otežava vjetar
Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.05.2023.
u 09:41

Kako je izvijestilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture opsežna akcija traganja i spašavanja pokrenuta je nakon dojave obitelji jednog od dvojice muškaraca. Oni su u utorak, oko 03.30 sati isplovili u ribanje iz Umaga, u smjeru Poreča plastičnom brodicom bijele boje dužine 5 do 6 metara

Traje velika potraga za dvojicom ribara koji su jučer nestali u istarskom akvatoriju. Naime, odmah po dojavi o njihovom nestanku, krenula je opsežna akcija traganja. Kako su nam rekli u PU istarskoj potraga je trajala negdje do 21 sat te je zbog loših vremenskih uvjeta prekinuta. Danas ujutro je nastavljena. Kako je izvijestilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture opsežna akcija traganja i spašavanja pokrenuta je nakon dojave obitelji jednog od dvojice muškaraca. Oni su u utorak, oko 03.30 sati isplovili u ribanje iz Umaga, u smjeru Poreča plastičnom brodicom bijele boje dužine 5 do 6 metara. Kako se nisu vratili u dogovoreno vrijeme te se naknadno nije uspjelo uspostaviti komunikaciju pozivima na mobitele, obitelj je dojavu o njihovom nestanku uputila prema MRCC Rijeka oko 16 sati, nakon čega je pokrenuta akcija traganja i spašavanja.

"Površinsko pomorsko traganje za nestalima, nakon privremene obustave tijekom noći nastavljeno je danas, 3. svibnja odmah po razdanjivanju, a u koordiniranoj akciji sudjeluju spasilačke brodice i brodovi iz sastava lučkih kapetanija Pula i Rijeka, jedan brod Postaje pomorske i aerodromske policije Pula te jedno plovilo iz sastava Obalne straže RH, iz čijeg sastava je angažiran i zrakoplov tipa „Pilatus“, koji će se priključiti zračnome traganju", priopćili su iz Ministarstva.

Nadalje, uzimajući u obzir smjerove morskih struja iz MRCC Rijeka upućena je obavijest o traganju za dva hrvatska državljanina prema MRCC Roma u Republici Italiji, odakle su o nestanku dvojice hrvatskih ribara obavijestili postaje talijanske Obalne straže u Veneciji i Trstu, čije pomorske i zračne jedinice od jutros sudjeluju u akciji traganja i spašavanja talijanskim dijelom akvatorija.

Jučer su u akciji sudjelovali službenici Lučke kapetanije Pula, postaje pomorske i aerodromske policije Pula i Zadar. Traganju su se pridružili i građani sa vlastitim brodicama, a koji su angažirani slijedom radijske obavijesti. 

GPS Falcon, plovilo angažirano na sanaciji Inine bušotine plinske platforme Ivana D, na poziv Lučke kapetanije Pula, uključilo se u potragu za dvojicom ribara koji su jučer nestali u istarskom akvatoriju. U akciji lociranja i spašavanja ribara sudjeluju Lučka kapetanija Pula, postaje pomorske i aerodromske policije Pula, Rijeka i Zadar.

INA je odmah dala odobrenje da plovilo Falcon skrene sa svog kursa kako bi pomoglo u pronalaženju ribara i njihove brodice koji su jučer prijepodne isplovili iz Umaga. GSP Falcon impozantno je višenamjensko plovilo norveškog standarda koje kombinira mogućnost dizanja teških tereta i intervenciju ronilaca. Sagrađeno je 1989. godine, a dugo je 111,4 metra. U pulsko brodogradilište uplovilo je 23. travnja. GSP Falcon je opremljen, između ostaloga, i s robotskim ronilicama koje sa svojim sonarom mogu uspješno pretraživati morsko dno. Plovilo će upotrijebiti svu svoju opremu i ljude kako bi pridonijelo akciji spašavanja.

Savudrijski ribar Danilo Latin ispričao je kada su nestali ribari zadnji put viđeni. 

"Oni su u utorak oko 10.30 sati zadnji put viđeni. Vremenski uvjeti na moru jučer nisu bili baš idealni, puhala je jaka bura, a najvjerojatnije zbog velikih valova, velike posude s mrežama poremetile su balans plovila i samu ravnotežu ribarice. Ribari koji su ih jučer uočili zadnji put rekli su da je ribarica visjela u jednu stranu",  izjavio je savudrijski ribar Danilo Latin. 

"Policija je zaprimila dojavu u 17 sati da se ribar (54) i njegov prijatelj nisu vratili. U potragu je bila uključena Središnjica za traganje i spašavanje na moru, policija, Lučka kapetanije ali je potraga prekinuta zbog loših vremenskih uvjeta", potvrdili su jučer u policiji.

Video: Sekunde nakon udara: Pojavila se nova snimka, prikazuje dramu nakon pada skele

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije