Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasna Omejec

'Hrvatska iznad svega treba podvrgavanje vlasti disciplini pravnih normi'

nagrada,miko tripalo,jasna omejec
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
10.12.2013.
u 22:19

Zabrinuta sam zbog toga što se u praksi Ustav poima instrumentalno i što služi kao puko sredstvo za ostvarenje parcijalnih političkih ili političko-stranačkih interesa, kazala je Jasna Omejec povodom uručenja nagrade Miko Tripalo Ustavnom sudu RH

U povodu primitka godišnje nagrade Miko Tripalo "za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava u Hrvatskoj tijekom prošle godine, koja nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde", predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec rekla je kako je bila u velikim dvojbama treba li Ustavni sud biti nagrađivan od nevladinih organizacija, pa je dodala: - Ime osobe koje nosi ova nagrada otklonilo je sve moje načelne dvojbe. Ni za jednu državnu instituciju ne može biti neprimjerena nagrada koja nosi ime i simbolizira djelo Mike Tripala. Tu prestaju sve sumnje i ostaje samo ponos - zaključila je Omejec. 

Za Ustavni sud je rekla da se postupno izgrađuje u ozbiljnu demokratsku instituciju koja je svjesna odgovornosti za ostvarenje svojih ustavnih zadaća. A ta odgovornost, kaže, teži koliko i sudbina cijele nacije, te je dodala: - Hrvatskoj je danas silno potreban dijalog, ali iznad svega mu je potreban konstitucionalizam koji ne znači ništa drugo nego ''podvrgavanje javne vlasti disciplini pravnih normi''. Ovaj sastav Ustavnog suda u tom smislu pokazuje odgovornost za ustavne norme - ustvrdila je Omejec.

Na kraju je bila prigodno osobna: - Sutra, 11. prosinca, godišnjica je smrti Mike Tripala. Prije tri dana, 7. prosinca, bila je godišnjica smrti Vlade Gotovca. Jučer, 9. prosinca, bila je godišnjica smrti moga oca. Prvi dani prosinca za mene su dani tuge i sjećanja na tri čovjeka koja sam beskrajno voljela i koji su me oblikovali u osobu kakva sam danas. U lipnju 1994., godinu i po dana prije no što nas je napustio, Tripalo mi je poklonio, u strašnom kaosu ratnog Sarajeva, ovu narukvicu. Danas sam je stavila na ruku prvi put poslije njegove smrti, prvi put poslije 18 godina, kao simbolični znak kojim mu poručujem da se svaki dan iznova trudim biti dostojna njegova povjerenja i naklonosti.

Predsjednica Ustavnog suda je u povodu Dana ljudskih prava bila je pozvana da u HAZU-u održi izlaganje u kojem je podsjetila na to kako su Ujedinjeni narodi donijeli Opću deklaraciju o ljudskim pravima 10. prosinca 1948. godine, dokument čije su odredbe pretočene i u europsku Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, pa i u naš Ustav.

- Taj dan je simbol vjere i nade u pravedno društvo jednakih i ravnopravnih, društvo kakvo je cijeli svoj život sanjao i Nelson Mandela - podsjetila je Omejec, citirajući jednu njegovu jednostavnu rečenicu u kojoj se, kako je rekla, krije sva veličina Mandelina života, ali i tajna svakoga od nas kao ljudskih bića: "Svaki čovjek koji pokuša ili institucija koja pokuša ukrasti moje dostojanstvo, izgubit će". 

Deklaracija je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najprevođeniji dokument u povijesti čovječanstva pa ipak rijetko se događa da se jedan tekst tako široko slavi i hvali, da se tako mnogo ljudi i nacija na njega poziva, a da ga se istodobno tako malo čita i još manje razumije, rekla je Omejec, efektno dodavši: - Ponekad mi se čini da sudbinu Deklaracije dijeli i naš Ustav, temeljni dokument o ustrojstvu naše države, ali i najvažniji dokument o ljudskim pravima u pravno-političkoj povijesti hrvatskog naroda. Zabrinuta sam zbog toga što se u praksi Ustav poima instrumentalno i što služi kao puko sredstvo za ostvarenje parcijalnih političkih ili političko-stranačkih interesa. Zato Ustavni sud mora ustrajati na stajalištu da naš Ustav, kao i Deklaracija, čini jedinstvenu cjelinu i da je holistički pristup Ustavu jedini prihvatljiv u demokratskom društvu - rekla je Omejec.

Komentara 20

DO
Doglavnik
07:11 11.12.2013.

Budemo vidjeli sto se reci Ustavni Sud oko pitanja cilirice !!

Avatar petrolio
petrolio
08:08 11.12.2013.

svaka čast Ustavnom sudu koji nas koliko-toliko štiti od bahatosti i samovolje nesposobnih političara

DO
Doglavnik
08:11 11.12.2013.

Ako nitko ne podnese zalbu Ustavnom Sudu Rep. Hrvatske na odluku Hrvatskog Sabora o zabrani odrzavanja referenduma o´" Cilirici" ili odluku Hrvatskog Sabora o ustavnim promjenama, ja cu je podnijeti osobno, jer me potice na to pripadnost hrvatskom narodu i borba protiv svih vidova birokracije ....!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije