Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUDSKA PRAVA

HHO-ova nagrada Miko Tripalo dodijeljena Ustavnom sudu

jasna omejec
Davor Puklavec/PIXSELL
10.12.2013.
u 15:38

"Ustavni sud je u protekloj godini jasno pokazao da brine o stanju vladavine prava i u zakonodavnom, i u političko-izvršnom i u sudskom području"

HHO dodijelio je nagradu Miko Tripalo Ustavnom sudu i svim njegovim članovima ponaosob. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava u Hrvatskoj tijekom protekle godine, a koja nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde.

"Ustavni sud je u protekloj godini jasno pokazao da brine o stanju vladavine prava i u zakonodavnom, i u političko-izvršnom i u sudskom području. Pokazao je sudski aktivizam kad je riječ o zaštiti demokratskih procedura i o zaštiti ljudskih prava i temeljnih osobnih, građanskih i političkih sloboda građana", navodi se u obrazloženju odluke.

Nagrada Sulejman Mašović-Luka Vincetić-Jovan Nikolić za doprinos u međureligijskom dijalogu, ekumenizmu i vjerskoj toleranciji dodijeljena je Stjepanu Kušanu, svećeniku i bivšem provincijalu Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Kušan, koji je preminuo u Zagrebu ove godine, svesrdno je radio za izbjeglice na svim ratištima bivše Jugoslavije, a djelovao je i u Albaniji i Bugarskoj.

Nagrada Joško Kulušić za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava u području medijskog djelovanja dodijeljena je časopisu Ulične svjetiljke.

"Na svoj način, te su novine 'antimedijski' medij, jer njega nećete naći na kioscima širom Hrvatske. Njega prodaju deprivilegirani građani, beskućnici koji su ostali bez ičega u trenutačnoj pomami i pohlepi za profitom koja je ovladala ovom zemljom", navodi se u obrazloženju.

Komentara 3

Avatar Prosenjak
Prosenjak
15:48 10.12.2013.

Jadni ustavni sud. Što mu je ovo trebalo. To je jedina koliko-toliko normalna institucija u ovoj državi i sad im HHO, pazite HHO, to je onaj koji je za Sorosevih 500 000 dolara godišnje izmišljao hrvatske ratne zločine, dodjeljuje nagradu koja se zove Miko Tripalo, pazite Miko Tripalo to je onaj koji je bio na čelu komunističke partije Hrvatske u vrijeme kad je izdano najviše naloga za likvidaciju hrvatskih političkih emigranata,, i to "promicanje ljudskih prava". Adio pameti...

Avatar petrolio
petrolio
18:36 10.12.2013.

ustavni sud je zadnja zraka svjetla u mraku koji se počeo širiti lijepom našom!

CV
crna vrana
16:15 10.12.2013.

Alkarskim vokabularom rečeno, Čičak i društvo opet U NIŠTA. Naime , nije mi namjera polemizirati s dobrim ili lošim stranama rada Ustavnog suda, nego je jednostavno neprimjereno da se nagrade ovakvog tipa dodjeljuju državnim tijelima legislativne , egzekutivne ili sudbene vlasti, To je jednako upitno kao i svojevremena dodjela Nobelove nagrade za mir Obami.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije