Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavljeno suđenje

Retardant je isključivi krivac za nesreću u Rudinama!

nesreća u Rudinama (1)
Ivana Ivanović/Pixsell
05.07.2012.
u 13:47

Vještaci Centra "Ivan Vučetić" iz Zagreba i današnjim svjedočenjima potvrdili su nalaze iz elaborata po kojem je utvrđeno da je nagibni vlak bio ispravan i da su svi kočni sustavi radili.

Nakon ponovljenog vještačenja na Županijskom sudu u Splitu iskazima vještaka nastavljeno je danas suđenje za tešku željezničku nesreću nagibnog vlaka u Rudinama u kojoj je poginulo šest, a ozlijeđeno 55 osoba.

Vještaci Centra "Ivan Vučetić" iz Zagreba i današnjim svjedočenjima potvrdili su nalaze iz elaborata po kojem je utvrđeno da je nagibni vlak bio ispravan i da su svi kočni sustavi radili. Vještaci su ponovili da je neposredan i jedini uzrok željezničke nesreće koja se u Rudinama dogodila u srpnju 2009. godine retardant TG-300. Potvrdili su da je brzina vlaka pri ulazu u zavoj radijusa radijusa 255 metara bila 133 kilometra na sat. Potvrdili su i testove koji su pokazali da se lokomotiva na dijelu koji je bio tretiran retardantom nije mogla zaustaviti, a ne bi "pomoglo" ni pjeskarenje. – Vlak je iskliznuo nakon blokade kočnica što se događa kad je podloga skliska i nema trenja na pruzi – kazao je vještak Jaman Barišić.

I u prvom stručnom nalazu vještaci su rekli isto, ali braniteljski tim optuženih to je opovrgavao i žestoko inzistirao na tehničkoj neispravnosti vlaka, ali i mogućoj ljudskoj pogrešci. Odvjetnici su na sve načine pokušavali dokazati kako je problem prvenstveno u neispravnosti vlaka, a tijekom suđenja inzistirali su i na radu slovenskih vještaka koji su utvrdili drugačije uvjete kočenja. Međutim, njihovo vještačenje za ovo suđenje bilo je neslužbeno.

Pet je optuženih za nesreću putničkog nagibnog vlaka na pruzi Zagreb – Split u Rudinama: Ivan Medak, bivši direktor HŽ-a, Ivan Tomašković i Jozo Bazina, direktor i savjetnik tvrtke Intrade, Drago Rogulj, voditelj protupožarne zaštite HŽ-a, i Branko Tišljar, vatrogasac DVD-a Stružac.Tereti ih se da su sudjelovali u nabavi i uporabi retardanta TG-300 čije je nanošenje na tračnice uzrokovalo nesreću vlaka te da su bili svjesni posljedica. Suđenje na Županijskom sudu u Splitu nastavlja se sutra.

Komentara 13

MP
mprelesn
14:27 05.07.2012.

a tako su navalili na vlakove koje je naručila "račanova" vlada...a nikako nisu objasnili da su ti vlakovi u njemačkoj u upotrebi za najveće brzine... dati im doživotni zatvor, zajedno sa lukom bebićem, zbog udruživanja u zločinačku organizaciju s ciljem izvršenja opće opasne radnje, sa smrtnim posljedicama, iz koristoljublja... obitelji poginulih iskrena sućut!

TO
Toni50
14:28 05.07.2012.

Retardant je isključivi krivac za nesreću u Rudinama! To mogu samo retardirani da zaključe i da tako presude . Glavni krivac za saobračajnu nesreču tu je čovjek & sistem. Retardant je sredestvo za poljevanje drvenih nosaća -pragova da se ne ne zapale koje se koristilo . Da se je nestručno neadekvatnim sredstvom strojem služilo i poljevalo tračnice= željezo da se ne zapali od sunca je jedina i osnovna krivica ! I zbog toga je eto došlo do klizanja vlaka . pragovi su se morali trebali štiti na taj način da se mašina koja vozi koristi tako da prsne smo isklučivo smo određenu izračunatu količinu toga sredstva samo na drveni prag i niti kapi po kamernju ili tračnicama trošiti to sredstvo . Amen.

OB
-obrisani-
14:14 05.07.2012.

Sve to već puno predugo traje,svi su sve znali od početka,ali očito se odugovlačenjem htjelo razvodniti slučaj,ne bi li došlo do odbacivanja slučaja zbog nedostatka dokaza ili do nastupa zastare. Barba Luka je otišao u penziju i sada će slučajaj nesmetano moći biti okončan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije