Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRUMP SE OPET IZVUKAO

'Republikanska stranka prigrlila je političko nasilje kao svoj brend'

A Picture and its Story: Protests, rallies and two impeachments: Trump's presidency in photographs
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
15.02.2021.
u 22:47

Nakon što ga je Senat i drugi put oslobodio, napokon se oglasio i sam Trump najavljujući nastavak političke borbe

Senatski republikanci i drugi su put spasili sada već bivšeg predsjednika Donalda Trumpa od opoziva demokrata, ovaj put zbog poticanja na pobunu i napada na američki Kongres, unatoč činjenici da se ovog puta radilo o neusporedivo konkretnijim i dokazivijim optužbama u odnosu na prvi opoziv, kada je Trump bio optužen za zloupotrebu vlasti i uvjetovanje vojne pomoći Ukrajini. Nakon neuobičajeno duge šutnje oglasio se i sam Trump poručivši kako se radilo o još jednoj fazi najvećeg lova na vještice u povijesti i najavljujući ostanak u politici.

Odluku velike većine republikanaca u Senatu – od njih 50 samo ih je sedam podržalo Trumpovu osudu, dok ih je 43 glasalo u Trumpovu korist - nije teško objasniti. Radi se o čistoj pragmatici. Deseci milijuna Trumpovih birača i dalje vjeruju da su Trumpu ukradeni izbori, iako su sudovi odbacili na desetine Trumpovih tužbi. Republikanski senatori ovim činom pokušavaju osigurati svoju političku budućnost, s obzirom na to da Trump i dalje kontrolira Republikansku stranku.

Kontradiktornu poziciju u kojoj su se našli republikanci možda najbolje oslikava primjer utjecajnog vođe republikanske manjine u Senatu Mitcha McConnella, koji je Trumpa nakon povijesnog glasanja u Senatu proglasio “praktično i moralno” odgovornim za napad na Kongres, ali je nekoliko minuta ranije ipak glasao za oslobađajuću presudu.

McConnell tvrdi da Senat nije imao pravo suditi Trumpu s obzirom na to da je on napustio dužnost, iako je upravo McConnell odbio zahtjeve demokrata da se Trumpu sudi odmah nakon napada, dok je još bio na dužnosti. Osuda Trumpa koji više nije u Bijeloj kući imala bi samo jednu sankciju: uklanjanje s položaja, a u slučaju osude Senat je mogao Trumpu zabraniti obnašanje javnih funkcija u budućnosti, što bi onemogućilo eventualnu Trumpovu kandidaturu 2024.

Nije isključeno da će demokrati tu zabranu osigurati aktiviranjem 14. amandmana američkog Ustava, koji sudionicima ustanka zabranjuje javne funkcije. Odluka republikanskih senatora imat će dalekosežne posljedice za Republikansku stranku. Profesorica i komentatorica Candace Rondeaux zaključuje da će drugi opoziv predsjednika Trumpa ostati u trajnom sjećanju kao trenutak u kojem je Republikanska stranka otvoreno prigrlila političko nasilje kao svoj brend. 

 

>> VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 7

Avatar Terra
Terra
23:55 15.02.2021.

Kaj ovaj lažucka? Pa samo jedna sličica....kako se zvala ona koja se slikala sa Trumpovom glavom, tko je pozivao da maltretiraju zaposlenike Bijele kuće i da im dolaze čak u restoran i u privatne kuće,.

ST
stanoe
05:37 16.02.2021.

A demokrate prigrlili prevaru na izborima kao svvoj brend.

Avatar Belski
Belski
06:58 16.02.2021.

Je, pojdimo se sad vsi skupa činiti bedastim i ignorirati činjenicu kako su baš BLM i Antifa uz podporu Demokratske stranke pljačkali i užgali po cestah gradov va Ameriki. 😇

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije