Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši predsjednik ne odustaje, kandidaturu će objaviti preksutra

Republikanci iščekuju dvoboj Trumpa i DeSantisa

Former U.S. President Donald Trump and Florida Governor Ron DeSantis speak at midterm election rallies
Foto: GAELEN MORSE/REUTERS
1/3
13.11.2022.
u 21:30

Sve je jasnije da Trump teško može republikance ponovno odvesti u Bijelu kuću, njegovi kandidati doživjeli su debakl na nedavnim kongresnim izborima

Dok i dalje pristižu rezultati američkih kongresnih izbora prema kojima su demokrati osvajanjem još jednog senatskog mandata korak bliže da zadrže većinu u Senatu, dugogodišnji savjetnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, Jason Miller izvijestio je da će Trump u utorak objaviti kandidaturu za predsjedničke izbore 2024., unatoč neuvjerljivim rezultatima Republikanske stranke na kongresnim izborima, osobito kada je riječ o kandidatima koje je odabrao Trump osobno.

Senat demokratima?

Prema najnovijim projekcijama, demokrat i bivši astronaut Mark Kelly uspio je u Arizoni pobijediti republikanca Blakea Mastersa, kojeg je podržavao Trump. Riječ je o važnoj pobjedi, kojom su se demokrati izjednačili s republikancima po broju osvojenih senatskih mandata, što je Trump komentirao neargumentiranom tvrdnjom da su izbori u Arizoni "prijevara" i da trebaju biti ponovljeni.

O senatskoj većini odlučit će konačni rezultati izbora u Nevadi i Georgii. U Nevadi je razlika između aktualne demokratske senatorice Catherine Cortez Masto i republikanskog kandidata Adama Laxalta manja od tisuću glasova, a bitka između demokrata Raphaela Warnocka i republikanca Herschela Walkera u Georgii bit će odlučena u drugom krugu 6. prosinca. Demokratima je dovoljno da osvoje samo jedno od ta dva mjesta da ostvare cilj i očuvaju tijesnu većinu u gornjem domu Kongresa, kakvu su imali i prije izbora, kada im je presudan glas osiguravala potpredsjednica SAD-a Kamala Harris.

Zanimljivo je i da republikanci još nisu uspjeli osvojiti 218 mandata koliko je potrebno za većinu u Zastupničkom domu, nego samo 211 (212 mandata imali su prije izbora). Iako će sljedećih dana najvjerojatnije u tome uspjeti, republikanska većina u tom domu bit će neočekivano tijesna.

Najava Trumpove kandidature vjerojatno će naškoditi republikanskim kandidatima koji moraju u drugi krug, čime će se ponoviti situacija iz 2020., kada je Trump svojim intervencijama izravno doveo do prijelomnih republikanskih poraza u Georgii i Arizoni, ali Trump očito neće odustati, niti će se predati bez borbe. Iako je bivši predsjednik nedvojbeno najveći gubitnik kongresnih izbora, što znači da rezultate ovih izbora neće moći iskoristiti kao odskočnu dasku za još jednu predsjedničku kandidaturu kao što je planirao, Trump je uvjeren da se njegova kandidatura uopće ne bi trebala dovoditi u pitanje, što ga dovodi u sukob s jednim dijelom Republikanske stranke i većim dijelom konzervativne javnosti.

Brojni američki konzervativni mediji na čelu s medijskim imperijem Ruperta Murdocha, u čijim su rukama Fox News i Wall Street Journal, okrenuli su leđa Trumpu, dok konzervativni analitičari objašnjavaju da je upravo Trump biranjem radikalnih kandidata potaknuo iznadprosječni izlazak demokratskih birača, čime je osobno zaslužan za izostajanje očekivanog "crvenog vala".

Izbjegava se očitovati

Tek treba vidjeti tko će se suprotstaviti Trumpu unutar Republikanske stranke, koja je i dalje pod njegovom čvrstom kontrolom. Iako republikanskog guvernera Floride Rona DeSantisa najčešće spominju kao alternativu Trumpu na predsjedničkim izborima, osobito zbog činjenice da je njegov izborni trijumf na Floridi pokazao da on može proširiti republikansko biračko tijelo i na birače centra, DeSantis se o tome još nije jasno očitovao, baš kao ni o većini drugih "škakljivih" pitanja.

U ovom trenutku još nije jasno je li DeSantis spreman i sposoban dovesti u pitanje Trumpovu čelnu poziciju u Republikanskoj stranci, iako je sve jasnije da Trump teško može republikance ponovno odvesti u Bijelu kuću.

>> VIDEO Institut za rat: Ukrajina je na korak da si osigura veliku pobjedu, a prekid vatre bi koristio samo Kremlju

Komentara 4

XA
xaron
23:51 13.11.2022.

Stranka na vlasti u US uglavom gubi zasrupnike u mid-term izborima, što se sada nije dogodilo. Dio krivice smosi i Trump gurajuči neke nadorasle kandidate. Primjer je dr. Oz koji je izgubio Pensylvaniju od Fatermana teško ošteçenog zdravlja nakon moždanog udara. Taj lik nije bio u stanju sastaviti dvije suvisle rečenice u TV duelu sa Ozom. Mnogi vide DeSantisa kao novog vodju Republikanaca. Sve u svemu gomila osrednjih likova na obje strane.

VI
vidum
07:21 14.11.2022.

Je li moguće da bi i Amerika mogla dobiti nekog normalnog na čelu?

Avatar Sidewinder
Sidewinder
22:45 13.11.2022.

Ruski hakeri izgleda ovaj puta nisu imali vremena pomagati Trumpu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije