Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ PREVIŠIĆ

Rektor Boras: Sveučilište donosi odluke nakon pomne pravne i statutarne analize

Damir Boras
Foto: Duško Jarmaz/Pixsell
1/3
23.09.2016.
u 15:14

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta ustvrdio je kako "sve sveučilišne sastavnice, uključujući i FF, trebaju provoditi nastavu i biti odgovorne prema radu i studentima"

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras izjavio je u petak da se sve odluke na Sveučilištu, uključujući i onu o mogućoj smjeni dekana Filozofskoga fakulteta (FF) Vlatka Previšića zbog aktualne situacije ne tome fakultetu, donose nakon pomne pravne i statutarne analize.

"Sveučilište u Zagrebu ne donosi odluke na prečac već nakon pomne pravne i statutarne analize, pa će tako biti i s odlukom o mogućoj smjeni dekana Filozofskoga fakulteta Vlatka Previšića", istaknuo je rektor Boras koji se za Hinu osvrnuo na ponovljeni zahtjev plenuma FF-a da se smjeni dekan toga fakulteta Vlatko Previšić.

Rektor Boras ocijenio je kako se zaključci o stanju na FF-u "donose na temelju poluinformacija koje očito nisu neutralne". Ponovio je kako za "smjenu dekana FF-a moraju postojati statutarni razlozi i statutarno okruženje", te istaknuo da će ta analiza biti povjerena vrhunskim pravnim stručnjacima.

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta ustvrdio je kako "sve sveučilišne sastavnice, uključujući i FF, trebaju provoditi nastavu i biti odgovorne prema radu i studentima". Tome se načelu, istaknuo je, protivi najava blokade fakulteta ako traženja istaknuta na plenumu FF-a ne budu ispunjena.

Sjednica Fakultetskoga vijeća FF-a, održanu u četvrtak, napustili su predstavnici iz redova profesora i na početku pročitali svoju izjavu u kojoj su u nekoliko točaka osporili legitimnost njezina održavanja.

Sudjelovanje na sjednici onemogućeno je studentskim predstavnicima u Vijeću, a tim je događajima prethodio plenum Filozofskog fakulteta održan u srijedu navečer ispred fakultetske zgrade jer je dekan Previšić zabranio okupljanje u fakultetskim prostorima uz obrazloženje "da iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti održavanje plenuma, s obzirom da je riječ o političkome skupu".

Sudionici plenuma ponovili su zahtjev za smjenom dekana te je zatraženo da dekan sam da ostavku ili da ga smijeni rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras do 3. listopada, odnosno do početka nove akademske godine 2016./2017. , a izglasan i zahtjev da se smijeni rektor Boras.

Kada je pak riječ o Fakultetskome vijeću FF-a, Boras je najavio da će ispitati njegovo funkcioniranje te podsjetio kako je Senat Sveučilišta u Zagrebu 13. rujna ove godine poništio izbore za Studentski zbor FF-a i studentske predstavnike u Fakultetskome vijeću toga fakulteta jer nisu provedeni na način propisan Zakonom o studentskome zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i Statutom Filozofskoga fakulteta.

Kao jednu od nepravilnosti spomenuo je kako u Fakultetskome vijeću FF-a nisu bili ravnomjerno zastupljeni predstavnici svih fakultetskih odsjeka. Dodao je kako će radi tih nepravilnosti biti raspisani novi izbori za studentske predstavnike.

>> Boras: Za smjenu dekana moraju postojati statutarni razlozi i statutarno okruženje

Komentara 1

VR
Vojislav_Radakovic
19:19 23.09.2016.

Ostavka, Borase!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije