Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FILOZOFSKI FAKULTET

Previšić: Profesor je na Facebooku napisao 'slomite noge zaštitarima'. Vlahović-Štetić: Dekan fakultet vodi vrlo autokratski

otvoreno
Foto: Screenshot
1/8
22.09.2016.
u 23:28

Previšić je rekao da studente smatra prijateljima

Dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić rekao je večeras da zaštitari jučer na fakultet uoči plenuma nisu dovedeni na preporuku policije, već zbog njegove procjene. U emisiji Otvoreno na HRT-u rekao je da je danas na Facebooku jedan profesor napisao "slomite noge zaštitarima".

Profesorica Vesna Vlahović-Štetić rekla je u istoj emisiji da je vrlo neprimjereno stvari prebacivati na politiku.

- Ja sam sigurna da je među članovima inicijative vrlo raznolika politička orijentacija - rekla je Štetić. Dodala je da dekanu zamjera "vrlo autokratsko" vođenje fakulteta.

- Očekivala bih da svaki dekan koji nema povjerenje Vijeća odstupi - poručila je.

Previšić je rekao da studente smatra prijateljima.

- Htio sam razgovarati, ali su samo tražili da se vrate transparenti. Moj ured nije bio zaključan - rekao je Previšić.

Kao neistinitu odbacio je tvrdnju profesorice Vlahović-Štetić da nema političke motivacije.

- To je bilo programirano - rekao je Previšić.

Student Nikica Kolar odbacio je tu tvrdnju o programiranosti.

- Jako mi je žao da vidim tu na djelu skretanje teme na politikantstvo. Trebamo se fokusirati na Filozofski fakultet - rekao je Kolar.

Srećko Tomas, pomoćnik ministra znanosti, rekao je da su otkrili da izbor studentskih predstavnika nije izvršen po zakonu.

- Otkrilo se da ih je za studentski zbor izabrano 11, a da je trebalo biti najmanje 13 jer je 13 u fakultetskom vijeću. Prema zakonu se navodi da mora biti najmanje onoliko izabranih u studentski zbor koliko ih je u fakultetskom vijeću - rekao je Tomas, dodajući da odgovornost snose i dekan, ali i studenti.

- I studenti su mogli reagirati, ali nisu - rekao je Tomas. Napomenuo je da nisu ni na koji nače naveli da treba raspuštati studentski zbor.

- Poštujemo autonomiju Sveučilišta i u to se nismo pleli - dodao je.

Previšić je rekao da studentski zbor FF-a uopće ne surađuje sa studentskim zborom Sveučilišta.

- Oni rade što žele i kako žele - rekao je Previšić, naglašavajući da je plenum fantomsko tijelo.

- Kao prvo, neprihvatljivo mi je da jedan dekan govori ružno o svojim studentima. Drugo, nije vam smetalo kad je plenum delegirao delegate u vijeće koje je vas izabralo. Tada vam je plenum valjao, sad ne valja - poručila mu je Vlahović-Štetić. 

Previšić joj je uzvratio da je ona primjer ove agresivnosti koja se čini prema njemu i cijelom fakultetu te da mu se osvećuje.

- Ne osvećujemo se, žao mi je što mislite da je ovo neka osobna vendeta - odgovorila mu je.

Akademik Mislav Ježić rekao je da se na jučerašnjem plenumu skupilo 200-250 ljudi koji su tražili ostavke.

- Da su svi bili studenti, čovjek bi se pitao što je s 7800 ostalih studenata koji nisu bili prisutni. Drugo, nisu bili samo studenti, bili su slučajni prolaznici s psima, aktivisti, bili su Ranko Ostojić, Aleksandra Kolarić i Neven Budak - rekao je Ježić, optužujući Budaka da je kao bivši dekan srozao razinu fakulteta kao nitko prije ni poslije.

Vlahović-Štetić odgovorila mu je da je mogao doći tko je htio, pa tako i, na primjer, ministar Zlatko Hasanbegović.

>> Prijetnja smrću dekanu Filozofskog: Poslali su i fotomontažu ISIL-ovca s nožem u ruci pred egzekuciju

Komentara 97

AR
arizin
23:20 22.09.2016.

Što očekivati kada podržava one kojima predsjednik njihovog "plenuma" dođe sa majicom na kojoj se nalaze srp i čekić!! Inače da je to bilo koja druga zemlja taj plenum bi se odmah ukinuo jer taj simbol je isti kao i oni fašistički i prema odluci Europskog parlamenta 2005.godine komunizam je proglašen totalitarnom ideologijom te svaki transparent,natpis ili bilo što slično što podržava takav oblik ideologije bi se trebao kažnjavati.S toga puna podrška dekanu i nadam se da će se za ove stvari i riječi profesor sankcionirati kako spada.

DU
Deleted user
23:16 22.09.2016.

Partizansku djecu koja ruše fakultet uhititi.

BA
bakulušić
23:13 22.09.2016.

Revolucionari su na sve spremni, to je povijest zorno pokazala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije