Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADRŽAVANJE RADNIKA

Rektor Barbieri: Neka mladi odrade nekoliko godina u Hrvatskoj, u suprotnom neka plate studij

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
12.01.2019.
u 20:29

Oni koji ne budu u mogućnosti pronaći posao u roku od dvije godine od završetka studija, slobodno će moći napustiti Hrvatsku

Iseljavanje mladih iz Hrvatske već je godinama nerješiv problem. Mnogi su ovom negativnom trendu na različite načine pokušavali stati u kraj. Najrecentniji primjer bio je onaj gradonačelnika grada Trilja, Ivana Šipića, koji je svima koji ostanu u Gradu Trilju, odlučio dati besplatne građevinske dozvole za izgradnju kuće.

Još zanimljivije metode zadržavanja mladih u Hrvatskoj dosjetio se i rektor Sveučilišta J. Dobrile u Puli, Alfio Barbieri, kada je na sjednici Rektorskog zbora u Zadru predložio da mladi odrade nekoliko godina u Hrvatskoj, inače će morati platiti studij. No istovremeno, oni koji ne budu u mogućnosti pronaći posao u roku od dvije godine od završetka studija, slobodno će moći napustiti Hrvatsku, kako prenosi Universitas.

Sjednici su nazočili i ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, te zagrebački rektor Damir Boras. - Treba osigurati novac da mladi mogu ostati, pa i na sveučilištu. Mi smo mala zemlja, naš sveučilišni sustav je dobar, trebaju ostati i u Osijeku i u Dubrovniku pa i na zagrebačkom Sveučilištu. To je mali doprinos, ali će ostati. Drugo, moramo potpisati ugovore sa studentima, kao što ih imamo za ove sitne participacije. Ne možemo ih zaustaviti da odu, ali njihovo školovanje nije platila država u koju odlaze- kazao je Boras. 

>>Pogledajte video: Boras pressica

Komentara 37

Avatar Retardo
Retardo
20:39 12.01.2019.

Ne bi li bilo bolje donijeti zakon da samo jedan član obitelji smije raditi u javnom sektoru?

AN
Antitrogloditist
21:14 12.01.2019.

Evo ja predlažem da svi koji predaju na fakultetu ili imaju funkcije na sveučilištima, javnim poduzećima, kulturnim ustanovama, vladi, saboru itd. moraju imati minimalno 5 godina iskustva u privatnom sektoru. Kad se to ispuni, onda možemo razgovarati o drugim stvarima.

DU
Deleted user
20:45 12.01.2019.

Malo morgen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije