Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TREBA NAM POMOĆ'

Rekli su da im kćeri nikad neće hodati: 'Našli smo terapiju za njih, skupa je'

Lorena i Iva Rinčić
Foto: Privatna arhiva
1/9
04.11.2019.
u 14:36

Obitelji Rinčić možete pomoći uplatom na broj računa: HR1223600003510079111.

Zdravlje je najveće bogatstvo, tko bi drugi bolje smislio ovako jednostavnu i istovremeno moćnu rečenicu, nego li Vergilije. Upravo to imaju na umu Marcela i Zoran Rinčić, roditelji 3-godišnje Ive i 8-godišnje Lorene, kad su njihove kćeri u pitanju. Po osmjesima na licima ove dvije djevojčice reklo bi se da su naizgled sretna i zaigrana djeca, a zapravo im danak uzima podmukla bolest polineuropatije nepoznatog porijekla. 

Naime, obje su sestre rođene s ovim poremećajem koji zahvaća živce i mišiće, a razvija se, prema mišljenju liječnika, uslijed nedostatka aksona na peronalnim živcima što im onemogućuje hodanje. Prognoze liječnika koje su čuli Lorenini i Ivini roditelji bile su zadnje što svaki roditelj želi čuti- da im kćeri nikad neće hodati. Međutim, bili su uporni i odlučni, kazala nam je Marcela Rinčić, te su se bacili u potragu za rješenjem. Kolika je Lorenina i Ivina želja da hodaju, tolika je upornost njihovih roditelja da im to omoguće.

- Besplatnog rješenja za njih nema. Pronašli smo kliniku Sveti Lucas u Austriji koja nudi besplatnu terapiju za djecu do 13 godina. Živimo sad u velikoj Gorici, ali bili smo se spremni preseliti gore. Međutim, robot koji se koristi u terapiji nije im držao koljena, što je najvažnije za njih zato što im koljena propadaju. Pronašli smo u Poliklinici Glavić terapiju koja njima odgovara- kazala nam je Marcela Rinčić

Foto: zvonimir ferina

Robot koji se koristi u poliklinici simpatično se naziva Joža, a on terapijski pomaže svima onima koji imaju poteškoće s lokomotornim sustavom. Unatoč svim prognozama, pomogao je i hrabrim sestrama. 

- U prvom ciklusu od 12 tjedana, Lorena je napredovala, uz pomoć hodalice, s 20 koraka na 100, a Iva na oko 500 koraka. Napredak je očit i terapija im puno pomaže u tome. Njihova je bolest jednostavno takva da se ne zna uzrok, a ako želimo saznati trebamo dati 60 tisuća eura za testiranje gena, što mislim da je u ovom trenutku manje bitno. Znamo što im je i trebamo reagirati. Mislim da je najvažnije da svaku kunu uložimo u njihovo liječenje- rekla nam je M. Rinčić. 

Foto: zvonimir ferina

I njihovi roditelji stvarno to rade. Iscrpili su svoje mogućnosti pa je, nažalost, i terapija stala.

- Sljedeći ciklus terapije košta 390 tisuća kuna. Nažalost, Lorenin i Ivin put je trnovit i dugotrajan. Stvarno nam treba pomoć. Potrošili smo sve što smo imali. Pokrenuli smo stranicu na društvenim mrežama koja se zove "Za naš korak- Lorena i Iva" gdje smo stavili nalaze i predračun za terapije. Tamo se mogu saznati sve potrebne informacije ako se neko želi priključiti akciji koju smo pokrenuli- kazala nam je Lorenina i Ivina majka.

Svi koji žele pomoći nasmiješenim djevojčicama da nastave s terapijom, mogu to učiniti uplatom na humanitarni račun otvoren u Zagrebačkoj banci na ime majke. Humanitarna akcija traje do 18. siječnja 2020. godine.

IBAN: HR1223600003510079111

BIC: ZABAHR2X

Komentara 1

DA
Danijelww4
16:42 12.11.2019.

Da ovo nitko nije komentirao.....nabim vas na politiku i hdz i ssp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije