Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o cestama

Reklame 100 metara od autoceste vode oglašivačke tvrtke u propast

megareklame
Petar Glebov/PIXSELL
09.11.2011.
u 12:00

Reklame su dosad mogle biti na 40 metara od autoceste, a sad je to minimalno 100 metara. Tvrtke tvrde da će prema odredbama novog zakona reklame biti nevidljive.

Tvrtkama koje se bave vanjskim oglašavanjem prijeti propast zbog Zakona o cestama i njegove odredbe da se reklame uz autoceste moraju pomaknuti najmanje 100 metara od prometnice! Na tu "pogibelj" Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture upozorilo je 11 tvrtki koje imaju reklamne panoe uz autoceste. Stoga će te tvrtke podnijeti i ustavnu tužbu protiv sporne odredbe zakona.

Veliki trošak

Reklame su dosad mogle biti minimalno 40 metara od autoceste.

Sporna odredba zakona donesena je ljetos i tvrtke koje imaju reklame uz autoceste prema tom zakonu moraju o svom trošku premjestiti svoje stupove na kojima su megaplakati 100 metara od autoceste.

No osim što im je to trošak, kažu u tim tvrtkama, to poništava njihove dosadašnje investicije u gradnju stupova na kojima su reklame površine 60 četvornih metara, a svaki takav stup stoji oko 250.000 kuna. Premještanje reklama na 100 metara od autoceste besmisleno je, naglašavaju, jer nitko se neće htjeti oglašavati na tako daleko postavljenim panoima jer ih nitko neće moći vidjeti. U tvrtkama navode da su oni stupove, kojih je 60-ak uz autoceste, gradili po Zakonu o prostornom uređenju, za njih uredno dobivali građevinske dozvole te pitaju kako je moguće da onda Zakon o cestama odredi da se ti stupovi moraju rušiti.

I dok se u Ministarstvu pozivaju na sigurnost u cestovnom prometu, zbog čega su reklame pomaknute na 100 metara, oglašivači smatraju da ni stupovi na 40 metara nisu mogli uzrokovati prometnu nesreću ili biti prepreka na zaustavnom putu vozila pri mogućem izlijetanju s autoceste.

Što sa zgradama?

U svom pismu Ministarstvu, koje su poslale tvrtke Megaboard, Mandis, Naf Medi, Frka Plus, Europlakat, Full Time, Multiposter, Mig Media, Media, Metropolis Media i Emineo, navodi se da u inozemstvu nigdje ne postoji takva regulativa kao u Hrvatskoj što se tiče udaljenosti reklama od autocesta. Isto tako, pitaju se što će biti sa zgradama udaljenim manje od 100 metara od autoceste na kojima su također oglasni prostori. Hoće li se i njih morati rušiti? Iz Ministarstva jučer nisu ništa odgovorili na naš upit u vezi sa spornim odredbama zakona. (jb/vlm)

Ključne riječi

Komentara 13

VA
vatra
12:07 09.11.2011.

po mom mišljenju uz autoceste nebi uopće smjelo biti reklama. čitati reklamne poruke pri brzini od 150 km/h nije baš najpametnije

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
12:09 09.11.2011.

Tako i treba, kao da nije dosta što nas bombardiraju sa reklamama na tv-u još i na autocesti blješte, blinkaju i odvraćaju pozornost ljudima dok voze sa 160 km/h ili više a svi znate da jedna pogreška pri takvoj brzini je u većini slučajeva fatalna. Autocestu služe za bržu i sigurniju vožnju a ne za reklame!

RA
rastamanaman
13:39 09.11.2011.

Napokon!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije