Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stižu sankcije

Reding: Borila sam se za Hrvatsku, ali sada ste izigrali naše povjerenje

vivane reding trst (1)
Borna Filić/PIXSELL
16.09.2013.
u 18:47

Nakon moga i Barossova pisma upozorenja obaviješteno je vijeće Europske komisije i dobili smo potporu za buduće mjere, kaže Reding

Viviene Reding danas je u Trstu potvrdila je kako Hrvatsku čekaju sankcije zbog "lex Perković".

– Veliki sam prijatelj Hrvatske i silno smo trudili kroz tri godine zajedno s različitim vladama i ministrima izgraditi sustav neovisnog pravosuđa koji će donositi neovisne odluke. Poglavlja 23 i 24 bila su zadnja poglavlja za pristup Hrvatske Europskoj uniji, borila sam se za njihovo zatvaranje kako bi Hrvatska mogla postati članicom EU i da ne bude izložena monitoringu, već da izravno uđe u Uniju. To je bilo pitanje povjerenja i jamstvo da će Republika Hrvatska nastaviti slijediti dobar put. Tri dana prije pristupanja, zakon usuglašen s europskim zakonodavstvom iznenadno je jednostrano promijenjen. Tim smo činom bili razočarani, izigrano je povjerenje. Europska komisija čuvar je pristupnog ugovora, pravda nije slijepa, ona se drži zakona, a novi je zakon u suprotnosti s europskim uhidbenim zakonom. Nakon moga i Barossova pisma upozorenja obaviješteno je vijeće Europske komisije i dobili smo potporu za buduće mjere i vrlo skoro pokretanje članka 31 – komentirala je danas u Trstu potpredsjednica Vijeća Europe odluku o sankcijama nakon održanog dijaloga s građanima.

Najavu sankcija komentirao je i Davor Stier, HDZ-ov zastupnik u EU parlamentu.

– Kao da je vrijeme da Zoran Milanović preuzme političku odgovornost za ovu situaciju u koju je doveo Hrvatsku. Pokazao se da je bio potpuno u krivu, što je sam priznao u pismu Barrosu kad je igrao na kartu da Viviene Reding solira i da nema potporu ostalih povjerenika i predsjednika Europske komisije. Bio je u krivu i kada je sve htio prikazati kao stranačko prepucavanje, on mora snositi političku odgovornost, Hrvatska mora ući u Schengen. Milanović je ugrozio taj strateški cilj, najvažniji nakon ulaska u EU. Situacija se i dalje može vrlo jednostavno riješiti samo treba vratiti stvari kakve su bile prije donošenja "lex Perković" – rekao je Stier.

>>EK pokrenuo sankcije protiv Hrvatske! ZA bio i Neven Mimica!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije